Казанлък празнува своя празник утре

156

Заради необичайните условия, съобразени с пандемията от COVID-19, Казанлък тази година ще празнува своя празник на 5 юни под мотото „Погледни през балкона и празнувай“. Сутринта в празничния ден пред сградата на Общината ще бъде издигнато знамето на Казанлък и ще бъде отслужен водосвет за благоденствието на града. Малко по-късно Община Казанлък ще поздрави жителите за празника на града с пищно цветно пано от 72 000 рози – символ на всички жители на общината. Самото то е под формата на роза и ще бъде разгърнато пред емблематичния Музей на розата в любимия на казанлъчани парк „Розариум“, за да може повече хора да му се насладят и да си направят снимки за спомен от празничния ден.

Поздрав към казанлъчани ще отправят и претендентките за короната на Царица Роза. От ръцете на всичките 24 участнички в красивия конкурс в небето над Казанлък ще полетят стотици цветни балони.

Празничният ден ще завърши с коронясването на Царица Роза `2020 Мария Петрова и нейните подгласнички Сузан Иглева и Стефани Кръстев, които казанлъчани за първи път от 52 години насам избраха виртуално и което ще бъде предавано онлайн.

За да бъде усетена празничната тръпка, дори и в условията на коронавирус, Община Казанлък подари на своите жители хиляди знамена с герба на града, които украсиха домовете им. Така Казанлък показва на България и на света, че е столицата на най-красивото, царственото цвете, превърнало се в национален символ – Розата, и че именно тук от хиляди набрани розови цветове се изработва най-ценното масло – това от роза Дамасцена.

Празникът на града на 5 юни всъщност е кулминацията на Празника на розата в Казанлък, който започна седмица по-рано и се чества за 117-и път.

Над 5 000 души участваха миналата година в карнавалното шествие, което в продължение на час дефилира по улиците на Казанлък, изобразяващо различни моменти от историята и многоликата култура на Розовата долина

Началото е било поставено през 1903 г., когато гражданите на Казанлък за първи път организирали празник, посветен на красотата на розата и на милосърдието. Организирани били богати изложби с рози и цветя, излети до Шипченския манастир, продавали се специално издадени картички с изгледи от Розовата долина на тема розобер, традиционно производство на розово масло и др. Събирали се средства за бедни семейства, стари хора, сираци и за болните от туберкулоза.

Ново развитие Празникът на розата в Казанлък получава през 30-те години на ХХ в. С пускането в действие на подбалканската линия по време на Празника на розата били композирани специални влакове за посещение на Розовата долина. Издавали се специални билети с намаление, които приканвали гражданите от различни краища на България да посетят Розовата долина по време на розобера, за да усетят ненадминатия аромат на рози. Милосърдието отново била главна цел на организаторите на Празника на розата. Определени суми са били предоставяни за издръжка на казанлъшки деца в софийски учебни заведения.

Възстановяването на Празника на розата в Казанлък става през 1966 г., като за целта е избран специален организационен комитет, оглавен от тогавашния заместник-кмет на Казанлък Пано Козарев, и са създадени комисии по озеленяване, реклама, по финансите, търговската и организационната част, културни и спортни прояви.

През 1969 г. актьорът Жоро Николов – ръководител на сатиричния театър при читалище „Искра“ – Казанлък, въвежда в сценария на празника карнавалното шествие „Весел Казанлък“ предвождано от колесницата на Севт III и Царица Роза.

Празникът на розата в Казанлък е обявен за национален през 1971 г. с решение на Министерския съвет.

За съжаление тази година част от основните ритуали няма да се проведат, но въпреки ограниченията Община Казанлък се е погрижила и утрешният 5 юни да остане незабравим за казанлъчани.

(СН)