Казанлък отново очарова Париж, този път с тракийската си гробница

156

Тракийската гробница в Казанлък e била един от акцентите в семинар-дискусия за опазването на културното богатство на Европа, която се проведе в централата на ЮНЕСКО в Париж на 15 май. Участието на Община Казанлък в проявата, посветена на Деня на Европа, е било по покана на българското Министерство на културата. Под мотото на 2018-а – Европейска година на културното наследство, Организацията за образование, наука и култура на ООН е срещнала представители на най-високо равнище от Брюксел и ЮНЕСКО за дебат за управлението и използването на обекти от световното културно наследство от държави-членки.

От името на организаторите – делегацията на Европейския съюз при Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и ЮНЕСКО, нейният ръководител Рупърт Шлегелмилх е отправил посланието: „Културното наследство на Европа да не е свързано само с миналото, защото то е ценност, която трябва да бъде призната и съхранена като общо богатство за бъдещето на Европа“.

За втори път Казанлък е очаровал френската столица с представянето на първия български обект, защитен като световно културно наследство на ЮНЕСКО. Припомняме, че през пролетта на 2015 г. в парижкия „Лувър“ бяха представени съкровища от Долината на розите и на тракийските царе. Тогава основен акцент в мащабната експозиция от България бяха находките от тракийската гробница в могилата „Голяма косматка“ и бронзовата глава на тракийския цар Севт III.

(СН)