Казанлък изтегли областта до 10-о място в Клуба на Бербатов

53

Едноименната фондация обяви членовете на Клуб 2018 на „Успелите деца на България“

От над 1000 постъпили заявки за членство в Клуб 2018 на „Успелите деца на България“ са одобрени 370 номинации. Конкурсът се организира от Фондация „Димитър Бербатов“, а експертното жури ще излъчи 27 финалисти за Голямата награда, като 9 от тях ще я спечелят. Както всяка година досега, така и през 2018-а най-много членове на Клуба на успелите деца има от София, Пловдив и Варна.

Област Стара Загора е на 10-о място благодарение на децата от Казанлък – общо 11, срещу само едно от областния град. Бърз преглед на списъка показва, че това са основно литератори, възпитаници на Валя Димова, и пианистите на Елена Юлиянова. В материала представяме имената на успешните деца от Града на розите:

Милла Рачева е от Клуба по творческо писане „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Иван Рилски“. Тя учи в трети клас на ОУ „Георги Кирков“. От клуба на кака Валя е и третокласничката Фая Гератлиева. 2018-а беше много успешна за лъчезарното момиче, което спечели цели 34 награди. Фая е член на Клуб 2016 и Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов“. Тя беше и едно от талисманчетата в Мача на звездите 2017.

От „Светлини сред сенките“ е и третият номиниран – осмокласникът от Художествената гимназия Кирил Димов. Той е един от най-дейните участници в клуба като автор и илюстратор на пет от колективните му романи. Кирил е член на Клуб 2014, Клуб 2015, Клуб 2016 и Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов“, финалист за Голямата награда за 2014-а и 2015 година.

Виктория Влахова
Милла Рачева

 

 

 

 

 

 

Виктор Владков
Адриана Узунова
Христина Харалампиева

 

 

 

 

 

 

 

 

Фая Гератлиева

 

 

 

Кирил Димов

 

 

 

Елена Николова
Анна-Мария Танева и Антония Ваклинова
Лъчезар Йорданов
Единственото дете от Стара Загора в Клуба на Бербатов е Деница Генчева

Осмокласникът Лъчезар Йорданов е четвъртият млад писател, който попада в Клуба на Бербатов. През изминалата година и той е завоювал десетки литературни награди под ръководството на Валя Димова.

Две балерини са новите казанлъшки участнички в Клуба на успелите. Това

са абитуриентките от танцовия дует Анна-Мария Танева и Антония Ваклинова. Техен ръководител е Станко Танев от ОДК „Св. Иван Рилски“. Момичетата имат много награди от престижни състезания като например международната Балканска олимпиада на музиката и танца Mediana Grand Cup – Ниш.

Младата поппевица Елена Николаева с ръководител Мариана Мъгева също се класира и влезе в Клуба на Бербатов. Седмокласничката от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ има редица запомнящи се постижения през 2018 година и спечели едногодишна стипендия за високи постижения в сферата на изкуството, присъдена от Община Казанлък. Елена взе участие в МФ „Spring in Vienna“, който се проведе във Виена и Прага, а последно я гледахме в конкурса на „Шоуто на Слави“.

След новите попълнения на Клуба на Бербатов за успели деца е възпитаничката на пианистката Елена Юлиянова. Второкласничката Христиана Харалампиева от Школа по изкуствата „Емануил Манолов“ при НЧ „Искра – 1860“ е една от тях. 2018-а беше много успешна за Христиана. Световни онлайн конкурси й донесоха първа награда от верига „Великите композитори“ – конкурс „Музиката на 17-и век“ – Лондон, трета награда от V МК „ЕНКОР“ в Лондон – изключително престижен конкурс с жури от 500 члена от 70 държави.

Смело може да се каже, че пианистът Виктор Владков, също възпитаник на Елена Щилянова, е една млада звезда. Преди две години той даже спечели Голямата награда на фондация „Д. Бербатов“. Така че включването му в Клуба на успелите и през тази година бе очаквано и закономерно. А спечелените от него награди през 2018-а са повече от респектиращи: Първа награда от Международния музикален конкурс Golden Classical Music Awards в Ню Йорк; Първи награди в Международните музикални конкурси Grand Prize Virtuoso във Виена, Брюксел и Залцбург… Вече 10 години Виктор усъвършенства способностите си в майсторски класове при именити професори като П. Доковска, Кр. Тасков, Т. Поддубная, Р. Йовчев. Очаровал е публиката на концертите в Брюксел, Виена, Залцбург, Рим, Лондон, София, Казанлък – индивидуално и като солист на Софийската и Сливенска филхармония. Виктор е член и на Клуб 2011, Клуб 2012, Клуб 2013 и Клуб 2014 на Фондация „Димитър Бербатов“. Финалист за Голямата награда за 2012-а, 2013-а и 2017 г.

Възпитаничка на всеотдайната музикална педагожка Юлиянова е и младата пианистка Адриана Узунова. Казанлъшката деветокласничка влезе с лекота в Клуба на Бербатов, тъй като в нейната колекция има впечатляващи трофеи като първата награда в Международния онлайн конкурс „Музиката на XIX век“ от серията „Великите композитори“ – Лондон. 2018 година беше най-успешната в творческата биография на Адриана, която спечели точно 30 награди, от които 4 са „Гран при“, 10 първи, 3 специални награди.

За втора поредна година в Клуба на Бербатов е и още една казанлъшка пианистка – Виктория Влахова, чийто ръководител е пловдивската музикална педагожка Маринела Маринова. Осмокласничката от СУ „Екзарх Антим I“ бе сред номинираните за Клуба на успелите. Един млад талант, който по своя блясък си съперничи с този на Виктор Владков. И това се доказва от спечелените от Виктория престижни отличия: Първа награда от Международния музикален конкурс Best Prokofiev Performance от серията Great Composers – Лондон; Първа награда от Международния музикален конкурс Golden Classical Music Awards – онлайн, Ню Йорк. На този конкурс Вики беше най-малкият участник във възрастовата си група. Тя получи и покана за участие в концерта на победителите в Weill Recital Hall в „Карнеги Хол“ – Ню Йорк. Виктория е член и на Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов“.

Единственият представител от Стара Загора, който влезе в Клуба на Бербатов за успели деца, е Деница Генчева. Седмокласничката от II ОУ „П. Р. Славейков“ се състезава в клас „Литература и мултимедийни презентации“. Неин ръководител е Владимир Илиев. Със свои есета и мултимедийни презентации Деница печели редица национални конкурси. Тя е председател на Ученическия съвет и през годината се е ангажирала с редица благотворителни и общественополезни инициативи.

Eдинадесетата поредна кампания за членство в Клуба на успелите потвърди тенденцията най-много деца да имат постижения в сфера „Изкуства“. По традиция най-много сред успешните малчугани са децата с името Виктория и Виктор, което значи „победител“.

„Успелите деца на България“ е най-сериозният проект на Фондация „Димитър Бербатов“. Целта му е да стимулира децата в училищна възраст да развиват своите дарби и заложби и да им дава шанс и самочувствие да ги споделят със света. В рамките на този проект се връчват първите в България годишни награди за постижения на деца от I до ХII клас в областта на изкуствата, науката и спорта. Наградите са с висока стойност, защото кандидатстването става по строги критерии, а оценяването се извършва от експертно и обективно жури.

Петър МАРЧЕВ