И ЦИК отказа регистрация на листата на „Демократична България“ в Стара Загора

232

На своето заседание днес Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди решението на РИК – Стара Загора, за отказ от регистрация на кандидатската листа на „Демократична България“ в Старозагорски избирателен район. Ръководството на ЦИК посочи, че от коалицията са представили документи без ръчни подписи, а единствено сигнатури на електронен подпис. В Изборния кодекс не е посочено обаче използването на електронен подпис при регистрация.

Припомняме, че РИК – Стара Загора, направи отказ за регистрация на кандидатската листа на „Демократична България“ на 12 октомври, а вчера от обединението внесоха жалбата си в ЦИК. На днешното заседание на ЦИК докладчикът по казуса Камелия Стоянова изложи мотивите за отказ: Тя определи дадените от РИК – Стара Загора, указания в хода на процедурата по регистрация на листата с кандидати като резонни. Стоянова подчерта, че в жалбата, подадена от водача на листата за Старозагорски избирателен район Атанас Славов, не се оспорва фактът, че забележките са коригирани едва след края на срока, който изтече в 17 часа на 12 октомври. „Считам, че решението на РИК – Стара Загора, е правилно“, заяви в изложението си Камелия Стоянова. В хода на дискусията Цветозар Томов оспори мотивите, с които Районната избирателна комисия е отхвърлиха регистрацията. При проведеното гласуване мнозинството в ЦИК подкрепи решението, с което се отказва регистрацията на кандидатската листа на „Демократична България“ в Старозагорски избирателен район. Решението може да бъде обжалвано пред ВАС.

Междувременно от централата на „Демократична България“ съобщиха, че „Централната избирателна комисия се готви да осакати участието на „Демократична България – Обединение“ в изборите за 47-о Народно събрание“, тъй като освен в Стара Загора има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите ни в още 7 избирателни района от страната, където документите също са подадени с електронен подпис.

„Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим. „Демократична България“ ще търси възстановяването на справедливостта в съда“, заявиха от обединението.

Живко ИВАНОВ