И тримата загинали в Кот Д` Ивоар са старозагорци

630

И тримата загинали при инцидент с военен хеликоптер МИ 24 на границата на африканските държави Кот Д` Ивоар и Буркина Фасо българи са от Стара Загора и преди време са служили в родните ВВС, научи репортер на медията ни от близките на опечалените семейства.

Първо се появи съобщението за гибелта на 55-годишния ас, пенсиониралия се като майор от вертолетната база „Крумово“ Журион Върбанов, който за последно е бил в родината тази пролет и дори е споделял публично проблеми с непризнаваната от нашите власти ваксина срещу COVID-19. Малко по-късно, отново неофициално, се разбра, че Върбанов е бил в свалената най-вероятно с ракета бойна машина с колегата си, авиотехника Стоян Тодоров. Третата жертва е връстникът им Ивайло. Семейните жилища на бившите летци на бойни хеликоптери са в старозагорския квартал „Казански“. Върбанов има син и дъщеря, Тодоров има внуче. От семействата на двамата отказаха да разговарят с представители на медиите, в личния профил на съпругата на Тодоров – Жулиета, десетки нейни и на Стоян приятели изразиха искрени съболезнования за кончината му.

Блокът в старозагорския квартал „Казански“, където е живял Журион Върбанов, в съседство е блокът на Стоян Тодоров

Според появилата се първо в специализирания сайт Pan.bg информация трагедията с хеликоптера е станала около 2 часа сутринта на 10 септември. Хеликоптерът е бил на въоръжените сили на африканската държава, останките му са паднали на 2 км от град Тоголакае. Загинали са 5 души, от които трима са българите.

До късно в понеделник от Външно министерство не публикуваха официална информация за самоличността на загиналите български летци.

Христо ХРИСТОВ