И от МОСВ потвърдиха официално: няма замърсяване на въздуха в Стара Загора

239
Стара Загора продължава да става още по-красива и зелена

Битката за парите по „Зелената сделка“ обаче започна в България

Няма превишение на допустимите норми в качеството на въздуха на Стара Загора. Това е официалната позиция на Министерството на околната среда и водите, изпратена в отговор на питане от страна на народния представител от БСП Георги Гьоков. От екоминистерството уточняват, че твърдението е направено на база данни, предоставени от двата постоянно действащи пункта, измерващи качеството на въздуха на територията на града, за периода 1.01.2018 г. – 10.10.2020 г. „Резултатите от мониторинга по контролираните основни показатели за качество на атмосферния въздух (серен диоксид (SO2); азотен диоксид (NO2); въглероден оксид (СО); фини прахови частици (ФПЧ10), азотен оксид (NO), озон (О3), общи неметанови въглеводороди (NMHC) и сероводород (H2S) показват, че установените в законодателството норми са спазени. Единствено има регистрирани превишения на средноденонощната норма фини прахови частици, които обаче са в рамките на допустимите превишения (35 броя) за календарната година съгласно Наредба No 12 от 15 юли 2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух“, се казва ясно в отговора на МОСВ.

Въпросите на старозагорския депутат бяха провокирани от оповестения доклад CE-Delft, дело на 10 НПО-та с координираща организация Европейски алианс за обществено здраве, чиито данни бяха оповестени на 21 октомври от адвокат Пламен Таушанов (председател на Българската асоциация за закрила на пациентите). Във въпросния доклад, според адв. Таушанов, се твърди, че въз основа на направен анализ за качеството на въздуха в над 400 европейски града Стара Загора и София са най-замърсените градове в Европейския съюз. И също, че Стара Загора е градът на първо място в Европа ПО СМЪРТНИ СЛУЧАИ от мръсен въздух. Вина за което, според доклада, има комплекс „Марица изток“.

В допълнение към отговорите на поставените от народния представител на левицата въпроси от МОСВ посочват ясно и категорично, че на база осъществяван мониторинг на качеството на въздуха считат, че към момента няма основание за притеснение от страна на гражданите на Стара Загора.

Георги Гьоков уточни, че очаква и официален отговор от здравния министър проф. Ангелов за това – има ли от какво да бъдат притеснени старозагорци.

Както вече медията ни съобщи, въпроси до отговорните институции по темата бяха поставени и от страна на депутатите от ГЕРБ Маноил Манев и Радостин Танев, които очакват отговори от ресорните министри.

„Големият въпрос е кой носи отговорност за това твърдение, което насади сериозно притеснение сред старозагорци“, попита Георги Гьоков.

Живко ИВАНОВ

Жадните за пари

Индиректно медията ни отговаря на въпроса на старозагорския депутат – Кой носи отговорност за неверните твърдения.

На първа линия е адв. Таушанов, въпреки че стана известно, че имало грешка в превода на поръчковия доклад. Но въпросният адвокат е само едно от незначителните „винтчета“, които се опитват (или вече някъде са успели) да засмучат пари от „СПАСИТЕЛНАТА ЗА ЕС ЗЕЛЕНА СДЕЛКА по време на пандемията от COVID-19“, лансирана от председателя на ЕК.

Адв. Таушанов и останалите НПО-та обаче ще се окажат периферните „жадни за пари“ организации на фона на задаващите се „велики“ проекти по линия на „Зелената сделка“ за закриване на въглищните централи. В основата са тези, свързани с държавни представителства на ЕК, които чрез свои сателитни НПО-та вече са направили и ще продължат да правят проекти, струващи стотици милиони евро от рода на „създаване на алтернативна заетост на миньорите и заетите във въглищните централи“. Такъв вече има одобрен в Старозагорска област… буквално безумен. После иде ред на работодателските организации… на синдикатите и т.н.

Вече е ясно, че тепърва предстои „Битката за зелените пари“, тоест кой колко пари ще може да изкара по линия на „Зелената сделка“. Мераклии бол. В името на личното облагодетелстване те стартираха и офанзивата си срещу българското правителство, че се бавело с териториалните планове за въглищните региони в преход, че било неадекватно и т.п. И дори изкараха и Стара Загора града с най-мръсния въздух и с най-голямата смъртност в Европа…

Никой обаче от тях не гарантира енергийната сигурност и независимостта на България. Никой… ама никой!

Йовка НИКОЛОВА