И ОЛАФ ще проверява Миню Стайков, деца на негови служители взели 7 млн. евросредства

178

Специализираната прокуратура подозира бизнесмена Миню Стайков и за злоупотреба с пари по програма „Млад фермер“. Тя е информирала Службата за разследване на измами с евросредства ОЛАФ, след като е установила, че 9 млади хора – деца на негови служители, са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 милиона лева средства по европейски програми. Това съобщи прокурор Димитър Петров в Апелативния спецсъд, където днес се решаваше дали собственикът на „Винпром Карнобат“, неговият шурей Белун Хазърбасанов и синът на кмета на Карнобат – Иван Димитров, да излязат на свобода. Тримата са обвинени в участие в престъпна група за държане на акцизни стоки, пране на пари и данъчни престъпления, предаде dir.bg.

Въпросните деца на служители на Стайков във фирмата „Сис Индъстрис“ – всички на възраст около 28 години, са регистрирали през миналата година фирми с различен предмет на дейност и така са кандидатствали по програмата „Млад фермер“. Прокурорът показа в залата 9 обратни писма, в които те заявяват, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, ще бъде Стайков, съобщи БТА.

Според защитата на бизнесмена обаче обратните писма не са забранени от закона и нямат никаква правна стойност.

Припомняме, че разплитането на случая започна от фабриката за нелегални цигари в Карнобат, която антимафиоти атакуваха на 18 юли. Днес стана ясно, че тя е била наблюдавана от ДАНС и ГДБОП. Фабриката се е помещавала в сгради, собственост на сина на кмета на Карнобат. Неговата адвокатка Ина Лучева попита защо досега не е бил намерен и разпитан наемателят на помещението – Емил Емилов.

След пледоариите на адвокатите тримата обвиняеми поискаха по-лека мярка.

„Искам дебело да подчертая, че се занимавам със земеделие и преработка на земеделски продукти. Не съм се занимавал дори с обществени поръчки, защото съм знаел, че е опасно“, каза в своя защита Миню Стайков.