И Окръжен съд – Стара Загора, потвърди постоянния арест на домашен насилник

412

33-годишният Георги Филипов е обвинен в побой на жената, с която живеел, закана за убийство и склоняване към проституция

Днес, в Международния ден за премахване на насилието, основано на пол, състав на Окръжен съд – Стара Загора, потвърди определението на Районния съд за взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 33-годишния Георги Филипов от старозагорското село Братя Кунчеви.

Той е обвинен в това, че през нощта на 14 срещу 15 ноември в условията на домашно насилие причинил на 32-годишната жена, с която живее, телесна повреда – травми на главата, лицето, крайниците и други части на тялото, и се заканил да я убие. Установено е още, че през периода от 14 октомври до 14 ноември той е карал жената да проституира в Стара Загора, като деянието е извършено с користна цел.

Според Окръжен съд – Стара Загора, Районният съд правилно е приел, че са налице всички изискуеми предпоставки на закона за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия. Въззивните магистрати са приели също, че първоинстанционният съд правилно е отчел съществуващата реална опасност Георги Филипов да се укрие и да извърши други престъпления, като се основава на данните от справката му за съдимост, установяваща, че той е многократно осъждан за престъпления против собствеността, против половата неприкосновеност и за държане на наркотици.

За последно е бил в затвора през 2013 г.

По време на съвместното си съжителство с 32-годишната жена Филипов упражнявал системно домашно насилие спрямо нея след употреба на наркотични вещества. Свидетели на насилието над майката били трите им малолетни деца.

Определението на Окръжен съд – Стара Загора, е окончателно.

(СН)