И „Коалиция за България“ ще защитава в Европа бъдещето на „Марица изток“

429

ВАС е отрязал БСП за името на лявото обединение

„Коалиция за България“ ще настоява пред европейските институции за окончателно и положително решаване на въпроса за бъдещето на въгледобива в Маришкия басейн. За това се обяви пред „Старозагорски новини“ десетият в листата на коалицията – старозагорецът Емил Стоименов. В него наред с АБВ влизат още шест формации от левия спектър. Всички те във вторник регистрираха в ЦИК пълна листа от 17 кандидати за предстоящите Европейски избори. Освен Емил Стоименов на шестата позиция в нея е още един старозагорец – Камелия Стаматова, асистент по ветеринарна медицина в Тракийски университет – Стара Загора.

„Неведнъж, включително и АБВ като партия, сме повдигали въпроса за бъдещето на енергийното сърце на България – „Марица изток“. Ако сега не намерим устойчиво решение на този въпрос, след 10 г. най-потърпевш ще бъде Старозагорски регион, чиято икономика се крепи на въгледобива и топлоенергията. Ясно е, че бъдещето е в развитието на зелената енергия, но в никакъв случай това не трябва да бъде за сметка на бъдещето на десетки хиляди мои съграждани, които ще останат без работа“, заяви зам.-председателят на младежката организация на АБВ Емил Стоименов. Той бе категоричен, че за предстоящия евровот „Коалиция за България“ е единствената формация, която представя истинска лява платформа с ясни политики за защита на правата на българските граждани в страните от ЕС.

Междувременно опитът на БСП да спъне явяването на обединението на евроизборите под името „Коалиция за България“ се провали. До това се стигна, след като Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на социалистите срещу регистрацията на „Коалиция за България“. От ВАС посочват в своето решение, че могат да бъдат обжалвани единствено отказите за регистрация. По темата Емил Стоименов изрази надежда, че това ще бъде последният „удар под кръста“ на БСП спрямо обединението.

„Оттук нататък трябва да говорим единствено за конкретни политики, които ще защитаваме пред европейските институции в интерес на България и да оставим злободневните теми назад“, категоричен бе стажант-лекарят в МУ – София, и член на Младежкия екип Европа към ЕК в България.

„Коалиция за България“ ще работи за силна България в силен Европейски съюз. В програмата на обединението попада предложение за преструктуриране на кохезионната политика, с което се цели финансовият ресурс, предвиден за облагородяване на градската среда, да бъде насочен и към стимулиране на нов тип икономика. „По същество това е нов тип регионална политика, която е ориентирана към бъдещето“, подчерта Емил Стоименов.

Живко ИВАНОВ