И депутатите от „Воля“ напуснаха Народното събрание

61

Депутатите от „Воля“ също напускат Народното събрание. Това обяви днес лидерът на партията Веселин Марешки на брифинг в парламента. Така и не стана ясно обаче какви са мотивите за напускането, след като Марешки заяви, че още не можел да ги сподели, предаде dariknews.

Така „Воля“ става втората парламентарна група, която няма да участва в пленарните заседания, след като от 17 февруари от пленарната зала отсъстват депутатите от „БСП за България“.

„Днес на съвещание на ръководството на парламентарната група взехме решение също да напуснем парламента. За да няма фалшиви новини и спекулации, исках лично да го съобщя. Причините към момента не мога да споделя, тъй като продължават разговорите. Те не са лесни“, заяви пред журналистите Марешки.

„Искам само да подчертая, че една от ключовите роли на „Воля“ в парламента е да осветява лъжите и манипулациите и в парламента, и в политиката, и като цяло в обществото, както и да сваляме маските на фалшивите политици и партии. Нека това наше решение от днес да го приемете като част от тази наша последователна политика“, каза още той.

Веселин Марешки поясни, че по-късно следобед или в петък от партията ще дадат повече разяснения за решението си.

Без 12-те депутати на Марешки кворумът в Народното събрание е поставен под въпрос, тъй като управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединените патриоти има общо 122 от необходимите за кворума 121 депутати. Нито от ГЕРБ, нито от Обединените патриоти обаче изразиха притеснения за възможна парламентарна криза.

Няма предпоставка за предсрочни парламентарни избори, заяви Цветан Цветанов.

От началото на мандата си депутатите от „Воля“ на два пъти заплашваха, че напускат парламента. Първият беше в края на 2017 г. Тогава депутатите на Веселин Марешки поставиха ултиматум за оставка на депутата от БСП Иво Христов, който определи 80% от българите за дебили. Година по-късно „Воля“ пак заплашиха, че си тръгват от парламента, ако тогавашният вицепремиер Валери Симеонов не си подаде оставката, припомни dariknews.