ИТН заговори за общи приоритети с БСП и ДПС

199

Радев: От БСП зависи постигането на устойчиво парламентарно мнозинство

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов допусна общи приоритети за работа с БСП и ДПС и видя добри шансове за съставянето на кабинет с първия мандат.

„По основните приоритети, които ние имаме, и които президентът смята за важни, нямаме разминавания. Говоря за „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“, до голяма степен БСП и, колкото и да е странно, по някои неща и ДПС“, каза Йорданов след консултациите при държавния глава Румен Радев днес, цитиран от tribune.bg.

„Нещата са едни и същи за всички, независимо от отделните политически акценти. И ако стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет, са добри“, добави той.

Президентът Румен Радев призова от своя страна „Има такъв народ“ да не бързат с нови предсрочни избори, а от ГЕРБ обявиха, че няма да отидат на консултациите при Радев.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова определи като добър знак поканата на ИТН за диалог.

Радев от своя страна отбеляза, че конфигурацията в българския парламент така е отредена, че от БСП зависи постигането на устойчиво парламентарно мнозинство.

ИТН обаче не изключва и нови предсрочни избори

„Ако успеем да стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри. Ако не успеем, няма да има. Срокове не мога да кажа, не съм врачка, за да говоря напред. Факт е, че започват консултации още днес. Според това как ще протекат, ще стане ясно дали ще има предсрочни избори или ще има кабинет“, коментира Тошко Йорданов.

Той отново каза, че партията му няма да влиза в коалиция.

„Ще проведем разговор и ще изложим нашите виждания кои са приоритетите пред страната! Ако другите партии сметнат, че те покриват техните приоритети до някаква степен, ще преценят дали да подкрепят кабинета, или не. Това е“, допълни Йорданов.