Историци доказаха, че Висоцки е евреин

68
Владимир Висоцки

Учените Ткаченко и Калницки проучиха родословното дърво на знаменития бард

В Русия проучиха родословното дърво на Владимир Висоцки. Името на знаменития бард е легенда. Ето защо научното изследване на двама историци – В. Ткаченко и М. Калницки, според които бардът има еврейски корени, събуди огромно любопитство и дискусии сред руснациите, съобщи dir.bg.

Изследователите са открили доказателства за генеалогията на Висоцки в архиви още от 19-и век до наши дни.

Досега бе известното, че Владимир Висоцки е роден в Москва на 25 януари 1938 година. Майка му – Нина Максимовна била преводачка. Баща му – полк. Семьон Владимирович /Волфович/ Висоцки – военен свързочник, ветеран от Великата Отечествена война, награден с повече от 20 ордена и медали, почетен гражданин на градовете Кладно и Прага.

китарата, какъвто остана в спомените на милионните си фенове

Новите данни за генеалогията на барда са следните: Основател на рода му е Лейб Букловщайн от Селец, който се явява пра прадядо на Висоцки. Първият носител на знаменитата фамилия е Шлиом Висоцки – прадядо на Висоцки. Всъщност, проучването на родословното дърво на Владимир Висоцки станало възможно основно с помощта на една от дъщерите на Шлиом – Суламиф. Прадядото на барда бил преподавател по руски език. В края на 19 век напуснал родното си място Селец и се заселил в малкото градче Високое. Предполага се, че именно топонимът дава началото на фамилното име Висоцки.

Марина Влади се сбогува с голямата си любов Владимир Висоцки

И друга родословна линия доказва еврейския произход на Висоцки: неговият дядо по бащина линия се водел роден киевчанин, но бил чистокръвен евреин. Вкъщи дядото бил Волф, а навън – Владимир. Владимир Семьонович Висоцки не обичал да се представя за евреин по разбираеми политически причини за времето. Бардът Владимир Висоцки всъщност е кръстен на този си дядо. Бабата на барда, съпругата на Волф носела девическо име Дора Бронщайн – еврейка. В някои източници от архивите историците Калницки и Ткаченко открили „двойници“ на имената й като Ирина, Дебора и Дария, но рожденото й име безпрекословно сочело корените й. Иначе Дора се водела родом от Житомир и има сведения, че на по-късен етап от живота си е приела православието.

Калницки и Ткаченко представиха изследването си с достатъчни данни, доказващи еврейското потекло на Владимир Висоцки. Въпросът е какъв се е чувствал самият той?! Всъщност, това вече едва ли има значение, заключава dir.bg.