Искра Михайлова, „Възраждане“: Не вярваме на Пеканов, затова поискахме и синдикатите да участват в делегацията за предоговаряне на Плана за възстановяване с ЕК

607
Народният представител от "Възраждане" Искра Михайлова

Да бъде разширен съставът на делегацията, която ще преговаря с ЕК за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост на България и запазване на комплекса „Марица изток“, и в нея да бъдат включени председателите на трите синдиката – КНСБ, КТ „Подкрепа“ и „Защита“. Това предложение от парламентарната трибуна постави старозагорският депутат на „Възраждане“ Искра Михайлова. Пред „Старозагорски новини“ тя мотивира искането с недоверието и разногласията, които партията има по въпроса за бъдещето на въгледобива, с министър Атанас Пеканов. Именно вицепремиерът беше натоварен от депутатите със задачата да реализира решението на Народното събрание за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост и отпадане на ангажимента за 40% намаляване на въглеродните емисии до края на 2025 г. спрямо 2019 г. „Не вярваме, че вицепремиерът Атанас Пеканов ще направи най-доброто за България, затова поискахме включването на синдикатите при преговорите с ЕК“, обясни причините за своето предложение Искра Михайлова.

Според народния представител през изминалите месеци министърът в служебния кабинет на президента Румен Радев неколкократно е давал да се разбере, че не споделя една и съща визия с „Възраждане“ по повод запазването на производството в „Марица изток“. Михайлова даде за пример няколкото дискусии, организирани от заетите в комплекса, синдикатите и „Възраждане“, на които, по думите й, Пеканов е бил канен, но така и не се е отзовал. Тя припомни и скорошна медийна изява на вицепремиера, в която самият той признава за задочна битка по темата с формацията на Костадин Костадинов. „Затова ние от „Възраждане“ смятаме, че ангажирането на синдикатите в преговорите с ЕК е най-добрата гаранция за успешно изпълнение на решението на парламента и запазването на въгледобива“, подчерта Искра Михайлова. Тя напомни, че ръководителите на синдикалните организации носят пряка отговорност за действията си пред своите членове. „Така ще осигурим шансове за успех, защото всички добре знаем, че ако зависи от г-н Пеканов, въглищните мощности ще бъдат затворени още утре“, посочи народният представител. Михайлова обясни, че предложението не е съгласувано със синдикатите, но изрази увереност, че ръководителите на трите организации ще откликнат положително на поканата, за да отстоят интереса на страната и своите членове.

Искра Михайлова определи като „чудесна първа крачка“ постигнатия консенсус между всички политически сили, довел до гласуването в парламента, което задължи служебното правителство до края на март да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост в част „Енергетика“.

По-малко от седмица след историческото решение на парламента обаче в разработената от служебното правителство енергийна стратегия с хоризонт до 2053 г. прави впечатление, че след 2030 г. на практика се слага край на въгледобива. В тази връзка Искра Михайлова коментира, че стратегията повдига редица въпроси. „Ще изчакаме допълнителните текстове, тъй като във вторник беше представена единствено рамката, на която й липсва цялост. Рудниците в комплекса „Марица изток“ имат достатъчно ресурси, затова не разбирам времевия хоризонт, който се поставя пред тях. Позитивното е, че ще има време за обществен дебат и дискусии. Това винаги е положително за намиране на правилните решения. Ще бъдат чути всички гледни точки. Точно това липсваше около Плана за възстановяване и устойчивост и видяхме какво се случи“, коментира Искра Михайлова.

Живко ИВАНОВ