Искат постоянен арест за смъртта на стареца, който издъхна на операционната маса след жесток побой

69
Квартирата на дядо Илия, където му е бил нанесен жестокият побой

Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ ще поиска във вторник наблюдаващият прокурор по делото за смъртта на 76-годишния старозагорец Илия Минков, който в събота издъхна на операционната маса след нанесен му жесток побой.

Обвиняеми по досъдебното производство са 45-годишната Анка Петкова, 25-годишният й син Асен Асенов и неговият първи братовчед, 28-годишният Светослав Йосифов.

Първите двама са обвинени за нанесени тежки телесни повреди на стареца, в резултат на които е настъпил леталният изход на 27 юни, а изживяващият се като травестит Светослав е привлечен като помагач при осъществена принуда над 52-годишния Минко Минков, син на жертвата.

Побоят е бил нанесен в квартирата на стареца и сина му на улица „П. К. Яворов“ 20 около 14:00 часа на 23 юни. Фаталните удари били нанесени от Анка, чиито отпечатъци от златните й пръстени патоанатомите открили върху черепа на дядото.

Скандалът тръгнал заради отказа на Минко Минков – биологичния баща на 8-годишния Зико, да сложи подпис под документ за извеждането на детето в Ирландия.

„Отказах им, защото не се чувствах добре здравословно, обещах да ида на другия ден, но те побесняха, защото пътуването трябвало да стане скоро, а аз съм ги бавел. Ана започна да ме ругае, посегна да ме удари, после се нахвърли върху татко, който лежеше на леглото. Удари ме Асен, а Светослав гледаше отстрани, после съм загубил съзнание. Всичко стана пред очите на детето, което бяха довели със себе си…“, разказа Минко Илиев, минути преди от моргата да докарат в неделя трупа на убития.

По думите му побоят бил нанесен с юмруци и ритници, състоянието на дядото се влошило във вторник, тогава го откарали с линейка в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. От спешното приемно отделение го насочили към Клиниката по неврохирургия.

Биячите го заплашили, че ще му се случи „най-лошото“, ако каже истината и твърдели, че дядо Илия се наранил при падане на улицата.

Заради опасения от вендета на улица „Зюмбюля Талимова“ в старозагорския квартал „Македонски“ (познат още и като „Чомлека“) има полицейски пост. На нея в съседство са къщите на двата рода: на жертвата и биячите. Някогашното сватовство отдавна е отстъпило място на взаимна вражда, след като овдовелият Минчо спрял да се грижи за детето си от брака със сестрата на Анка, разказват местните.

Майката, синът и братовчедът-травестит бяха задържани за по 72 часа в събота след сигнал от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ за издъхнал на операционната маса възрастен пациент.

Според прокуратурата извършителите на побоя са направили опит да потулят случилото се и да представят нараняванията като битов инцидент.

Христо ХРИСТОВ