Искат оставката на председателя на ОбС Опан

225
Председателят на ОбС Опан Жеко Жеков, чието предсрочно отстраняване поискаха съветниците на БСП

Предложението е внесено от съветниците на БСП, които преди една година гласуваха за избора на Жеко Жеков

Предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на ОбС Опан Жеко Жеков поискаха съветници от Коалиция „БСП за България“. Това е второто поред „обезглавяване“ на местния парламент в рамките на една година и втори път по инициатива на съветниците от БСП… Въпреки че на 16 януари 2018 г. Жеков бе избран с техните гласове и тези на партия „Нова алтернатива“.

Настоящото предложение за предсрочно прекратяване на правомощията на Жеко Жеков е заради „системно неизпълнение на задълженията му като председател за повече от три месеца“. В мотивите на петимата съветници на БСП е посочено: системно нарушаване на Правилника за организация на дейността на ОбС, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация; липса на прозрачност в работата му; системно насрочване на извънредни заседания, без да съществуват важни обстоятелства за това, с което затруднявал работата на онези съветници, които работели на смени и нямали възможност да организират присъствието си. В мотивите е цитирано още, че Жеков не информирал заместник-председателя и общинските съветници за времето, когато е в болнични или в отпуск, с което обезвластявал Общинския съвет.

Предложението на БСП-съветниците е внесено в ОбС на 31 януари, но по необясними причини то не било включено в дневния ред на заседанието на 7 февруари, на което трябваше да се гледа и бюджетът на община Опан за 2019 г. Отрицателният вот на съветниците по дневния ред е станал причина за насрочване на две извънредни сесии. Първата е на 13 февруари, когато ще се гледа бюджетът и ще се определят възнагражденията на селските кметове, а втората – на 19 февруари, с една-единствена точка – предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на ОбС.

(СН)