Информационен семинар за ранна диагностика на ревматологични заболявания ще се проведе в Стара Загора

55

На 19 юли (петък) 2019 г. в зала „Фоайе“ на Община Стара Загора от 17:00 часа ще се проведе информационен семинар, който ще даде старт и на скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания. Тя ще включи преглед на 20 души, които са се записали предварително на телефона на „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит“ – 0898 86 85 57. Прегледите са предназначени за хора на възраст от 18 до 50 г. и целят ранна диагностика на заболяванията в млада и работоспособна възраст.

Инициативата е част от Националната кампания „Кажи не на страха, попитай ревматолог“, организирана от Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“, с подкрепата на д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание, Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването, и Национална здравноосигурителна каса.

Данните на АПРА сочат, че поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години, а това повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог. Освен в Стара Загора в кампанията се включват още градовете: Бургас, Варна, Пловдив, Смолян, София, и Русе.

(СН)