Интернационална трупа вади премиерно „Спящата красавица“ в Стара Загора

121

Датите на премиерата на дългоочакваната балетна постановка „Спящата красавица“ обяви ръководството на Старозагорската опера. Класическото произведение на Чайковски ще бъде реализирано от интернационален екип начело с легендарния руски балетист Андрей Босов като режисьор-постановчик.

Хореографията е по родения преди малко повече от 200 години във Франция Мариус Петипа, който пръв поставя балета на сцената на санктпетербургския Мариински театър през 1890 година, съвременният прочит е на Силвия Томова, ръководител на старозагорския балет.

Момент от репетициите на спектакъла и плакатът

Босов е избрал за участие в „Спящата красавица“ носителката на „Кристална лира“ примабалерината Анелия Димитрова (Аврора), японеца Каито Такахаши (принц Дезире), италианката Марина Префето, испанката Клара Ферер, Кодзуе Донака от Тайланд, Ромина Славова, японката Томоки Ишиго и други от трупата на Томова, в която има представители на почти 20 държави от цял свят. Диригент ще бъде Владимир Бошнаков, а сценографията е дело на Иван Токаджиев. Приказните костюми са проектирани от Мария Блажева. За художничката това е вече трета постановка на „Спящата красавица“ (през 2004 и 2014 година е автор на костюмите за постановките на Националния балет – София).

Премиерата е планирана за 16 април, когато в ролите на Аврора и принц Дезире ще танцуват Анелия Димитрова и Каито Такахаши. Второто редовно представление е на 16 април, а на 23 април в същите роли ще бъдат Мартина Префетто и познатият от изпълнението на Ротбарт в „Лебедово езеро“ Фредерико Пинто.

Христо ДИМИТРОВ