Интересът на инвеститорите да бъде зачетен при преговори за дългосрочните договори в енергетиката

241

За това призова Националната енергийна камара в отворено писмо до вицепремиера Томислав Дончев, енергийния министър Теменужка Петкова и министъра на финансите Владислав Горанов

Националната енергийна камара очаква, че легитимният интерес на инвеститорите ще бъде зачетен по време на всякакви дискусии за съществуващите дългосрочни договори в енергийния сектор. Това обявиха от организацията на енергийните компании в отворено писмо до вицепремиера Томислав Дончев, енергийния министър Теменужка Петкова и министъра на финансите Владислав Горанов. Поводът е Решението на Министерски съвет от 11 септември 2019 г., с което дава мандат на тримата министри да водят преговори за предсрочно прекратяване на договора за изкупуване на електроенергия на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД. Поради важността на проблема публикуваме цялото писмо без редакторска намеса:

Уважаеми г-н Дончев,
Уважаема г-жо Петкова,
Уважаеми г-н Горанов,

Обръщаме се към вас във връзка с решението на Министерски съвет, с което се дава мандат на трима членове на кабинета да договорят прекратяването на споразумението за изкупуване на електроенергия на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД.

Ръководена от принципите си, Националната енергийна камара очаква, че легитимният интерес на инвеститорите ще бъде зачетен по време на всякакви дискусии за съществуващите дългосрочни договори в енергийния сектор.

Също така очакваме, че политиките, насочени към дългосрочна сигурност на доставките и стабилност на електроенергийната системата чрез оптимално използване на местни енергийни източници, при съблюдаване на екологичните изисквания, ще продължат да се прилагат. Устойчивата работа на стратегически централи е от полза за българските потребители, както и за регионалната и националната икономика.

Уверяваме ви, че продължаваме да подкрепяме усилията за либерализация на енергийния пазар чрез осигуряване на устойчива среда за всички участници.

Отвореното писмо е подписано от съпредседателите на УС на Националната енергийна камара Робърт Дик и Оливие Маркет.