Интересна и наситена с културни събития вещае да е Новата 2019 година за Казанлък

55
Част от участниците по време на срещата

През новата 2019 г. жителите и гостите на Казанлък ще бъдат зарадвани с нови и интересни културни събития. Това стана ясно по време на среща на кмета на Казанлък Галина Стоянова с директорите на културните институти в града. Всички те изразиха удовлетворение от постигнатото, от добрата си съвместна работа, както и от партньорствата си с колеги от цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Общината.

От Общински театър „Любомир Кабакчиев“ имат амбицията да организират през месец юни голям фестивал в Алиолувата къща, с който да я превърнат през лятото в притегателен център за изкуства. „Казанлък с тази си театрална къща е уникален за цялата страна“, изтъкна директорът на театъра Димитър Кабаков. „Без дом си намерихме дом и искаме този дом да живее“, увери Кабаков за намеренията на казанлъшките актьори към поверената им от Община Казанлък красива старинна къща в Града на розите. „Искам Алиолувата къща да се напълни не само със съдържание, но и с публика“, съгласи се с идеята кметът Галина Стоянова. Тя поздрави колектива за усилената работа през миналата година за представянето на казанлъшкия театър на национално ниво и лично директора Кабаков – за постигнатото решаващо за успеха обединение на артистичния екип. Пожеланията от страна на кмета са – през Новата 2019 г. театърът да обърне повече внимание не само на децата, но и на възрастната публика по населени места, за да оживи сцените на селските читалища за местните жители.

По време на срещата стана ясно, че театралният състав подготвя и постановка на известната пиеса „Чайка“ на Чехов по оригинален прочит.

Директорът на Художествена галерия – Казанлък, Христо Генев отличи силното участие в Биеналето на карикатурата в Пловдив, гостуванията на международната изложба-конкурс „Мини Принт“ и на представителна колекция на Ненко Балкански в страната. „Няма организирана изложба на Софийска градска или на Националната галерия на именити художници, в която Казанлък да не участва“, обобщи Генев. „За да се получат представителни и достатъчно сериозни експозиции, ние сме на всяка една от тях“, бе категоричен директорът на казанлъшката Художествена галерия.

През тази година възстановените в автентичния си вид къщи на Ненко Балкански и Дечко Узунов ще бъдат съживени с временни експозиции на открито. Генев изрази задоволство, че макар и бавно, в продължение на 3 години, ремонтът на домовете на именитите казанлъшки художници е извършен със собствени средства на галерията. По време на Чудомировите празници тази година на Художествена галерия – Казанлък, ще гостува габровският Музей на хумора и сатирата. За първи път през 2019 г. в рамките на Празниците в Долината на тракийските царе ще бъде организирана изложба „Джазопис“, „Мини Принт“ ще продължи традицията си и през 2019-а.

Ръководителите на културни институти в Казанлък са обединени около идеята за превръщане на Папазовата къща в Музей на восъчните фигури, обсъждана и приета от нейния собственик Тодор Колев. С обособена експозиция, пресъздаваща събитията за Освобождението на Казанлък – 8 януари, и Деня на независимостта на България – 22 септември, ролята на Казанлък и неговите патриотични жители.

Като единствена „забележка“ на фона на чудесната оценка за добрата работа Галина Стоянова прикани към по-малко скромност и по-голяма лична активност директорите на културни институти. „За мен е много важно Вие да присъствате в обществото на Казанлък със собствените си възможности и способности!“, отбеляза Стоянова.

Директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир“ Добрина Матова сподели успешното въвеждане на интерактивен екскурзовод, с което ЛХМ „Чудомир“ се отличава като четвъртия музей в страната с подобно нововъведение и първия литературен в цялата страна. Традиционно силните Празници на Чудомир в Казанлък прави музея все по-разпознаваем. Само през първите два месеца на годината предстоят 6 представяния на книги и 1 изложба, което доказва усилената работа на музейния колектив. През 2019 г. те си пожелават да отделят повече време и внимание за повишаване на нивото на фондовата и експозиционната дейност, както и да възстановят конкурса за хумористични песни и танци „Златният ТрЪндафил“. Предстоят подобрения в двора около къщата-музей, които да наситят пресъздаването на атмосферата на живота на големия творец с нови пространства за млади таланти и представяне на утвърдени автори в различни сфери на изкуството.

Директорът на Исторически музей „Искра“ – Казанлък, д-р Момчил Маринов посочи, че предстои сериозно развитие на потенциала на Етнографски комплекс „Кулата“ с гостувания на занаяти, читалища и обогатяване на представяните автентични ритуали по розоварене. Д-р Маринов увери, че през 2019 г. традиционната конференция на траколозите в рамките на Празниците в Долината на тракийските царе ще бъде още по-интересна и по-мащабна.

Финализиране на ремонта на Къщата на фотографите си пожела най-младата в града културна институция – Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства. Директорът й Стефан Папукчиев планира микро изложби в свободното дворно пространство на самобитната къща. За краткия си живот от едва 4 години публиката на единствения у нас Музей на фотографията се радва на все по-наситена програма, с голямата надежда за все по-активно участие на славната казанлъшка фотографска школа.

Наред с традиционните патриотични събития и многобройни изложби Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ ще играе важна роля в отбелязването на предстоящия юбилей 130 години 23 пехотен Шипченски полк. Личната амбиция на директора д-р Чавдар Ангелов е музеят да се разгърне в пълния си потенциал на север, в района на Шипченския проход, с различни пространства за история.

Кметът Галина Стоянова пожела успех на всички културни институции в града и изрази благодарност за доброто партньорство, резултатите, от което ще зарадва ценителите на културния живот в Казанлък с качествен културен продукт и ще привлекат още много нови туристи от света.

(СН)