Инвеститор от Сливен иска да купи закъсалата болница в Раднево

152
Болницата в Раднево е създадена през далечната 1961 година, но напоследък е затънала в задължения, а бившето й ръководство е в ареста от края на февруари по обвинение в източване на огромни суми

Сериозен инвеститор от Сливен е отправил предложение да закупи закъсалата финансово от много време насам МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ в миньорския град Раднево. На среща с общинските съветници доведеният от кмета на общината Тенко Тенев – Ибрям Алиев, е изявил желание да поеме активите и пасивите на здравното заведение, за да продължи то работата си.

Срещата е била осъществена часове, след като станало ясно, че болницата няма да може да изтегли животоспасяващия я банков кредит от 1.4 млн. лв., който ще позволи нормална работа на персонала.

Кметът на Раднево потвърди, че е посредничил за срещата на бизнесмена със съветниците. Ибрям Алиев е собственик на специализираната гинекологична болница „Ева“ в Сливен, името му се свързваше с опит да бъде приватизирана преди време МБАЛ – Нова Загора.

„Господин Алиев ми беше препоръчан от други хора, още през май, когато стана ясно, че ситуацията с нашата болница е критична, бях потърсен от него с инвестиционно предложение. То беше устно, нямаше яснота дали става въпрос за публично-частно партньорство, за концесия или директна приватизация. Още тогава му заявих, че решението трябва да е на съветниците. Бях просто един посредник за провелата се на 17 ноември среща. На нея бе отправена покана към бизнесмена да заяви интереса си в писмена форма, няма никакво решение“, каза кметът на община Раднево. Той потвърди, че има отказ за кредит от единствената банкова институция, с която са били водени предварителни разговори. По думите му ситуацията в МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ продължава да остава критична, през последните три седмици приходите й от дейност били едва 18 000 лв., а фондът за работна заплата е от близо 100 000 лв. Болницата има сключен тригодишен рамков договор с РЗОК, там има две отделения, но на практика в едното, по неврология, имало само един-единствен пациент.

Близо 600 000 лв. струва на общинската хазна тазгодишната издръжка на местната МБАЛ, същата сума е планирана за следващата 2021 година в проекта за бюджет. Цялото бивше ръководство на радневското здравно заведение, начело с управителя д-р Мая Узунова-Конова, е в следствения арест по обвинение в източването му от края на февруари т.г.

Разследването е възложено на следователите от НСлС Владислав Андреев и Ана Стоилова, междувременно голяма част от лекарите и медицинските служители заведоха дела в съда за неизплатени заплати и осигуровки. Запознати със ситуацията припомнят, че в края на 2018 година местните съветници са приели отчета на болницата, която тогава била задлъжняла с малко на 460 000 лв. За 2019-а задлъжнялостта вече надхвърляла 1 360 000 лв., като само борчът към НАП за здравни и социални осигуровки на персонала е близо половин милион лева. Над 400 000 лв. пък са задълженията към доставчиците. Три месеца без заплати оставяла персонала д-р Узунова-Конова, която е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Сред завелите съдебни дела са и двама от „помощниците“ й: завеждащата „Личен състав“ Марта Стефанова и шофьорът Слави Иванов, които са обвиняеми за прането на около 200 000 лева от средствата на болницата.

След арестуването на ръководството местните съветници назначиха временен управител, който обаче няколко месеца по-късно напусна, след като се зарази с коронавирус. От скоро „горещият пост“ е зает от пенсиониралия се дългогодишен шеф на ямболската МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов.

МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ е създадена през далечната 1961 година, тя е предназначена за лечение на хората не само от общината, а и от енергийно-промишления комплекс „Марица изток“. Преди време единият от синовете на основателя й, емигриралият в САЩ д-р Георги Чакмаков, завеща на болницата близо 700 000 долара, които обаче бяха бързо похарчени.

Справка в Търговския регистър показва, че потенциалният инвеститор за закупуването на затъналата финансово болница Ибрям Алиев Мустафов е собственик освен на СГБАЛ „Ева“ – Сливен, на още 7 компании, след тях са „Медицински център света Ана“ ЕООД и МБАЛ „Св. Йоан Рилски“ ООД.

Христо ХРИСТОВ