Именуват улица на Яворов в Северна Италия

257

В Чирпан пък площад ще носи името „Борго Верчели (Булгаро)“

Днес, 18 май, общинското ръководство на Борго Верчели, наричано още Борго Булгаро, стартира процедура по посвещаване на улица на известния български поет Пейо Крачолов Яворов (1878-1914). С помощта на видеоконферентна връзка в същия ден и час общинските съветници на Чирпан взеха решение за именуване на площад „Борго Верчели (Булгаро)“ в родния град на прочутия български поет.

След заседанията на общинските съвети официално бе открито дърво-символ на приятелството между Борго Верчели и България, пред българския замък „Кастело Булгаро“ в селището, съобщиха за медията ни от Генералното консулство на Репубика България в Милано.

Идеята за именуване на улица и площад е родена по време на официалното посещение на кмета на Чирпан Ивайло Крачолов в Борго Верчели преди месец и половина.

Очаква се церемонията по именуването на новооткрития площад „Борго Верчели Булгаро“ в Чирпан да се проведе по време на Международния фестивал на лавандулата от 17 до 19 юни 2022 г., на който ще присъства италианска делегация, водена от кмета на Борго Верчели – Марио Де Маджистри.

Борго Верчели е италианска община в провинция Верчели, регион Пиемонт в Северна Италия, исторически свързано с България от векове, поясняват от консулството ни. В центъра на Борго Верчели се издига „Българският замък“ (Castello Bulgaro), принадлежал на българско знатно семейство.

С реципрочните инициативи на 18 май община Чирпан и община Борго Верчели поставят началото на съвместни проекти в областта на културата, образованието, спорта и икономиката, с желанието да прераснат в процес на побратимяване между българския и италианския град, а потенциалните европейски фондове, за които биха могли да кандидатстват по пътя на сътрудничеството си, биха спомогнали за реставрирането на културно-историческия паметник „Кастело Булгаро“, израз на българското присъствие на територията на Борго Верчели и Северна Италия.

На официална церемония днес кметът Де Маджистри, на базата решение на Общинския съвет на Борго Верчели, обяви Генералния консул в Милано Таня Димитрова за „почетен гражданин“ на Борго Верчели поради заслугите й в зараждането на идеите и осъществяването на проектите с представителите от българската община, усилията за съхраняване на културната идентичност на Борго Верчели Булгаро и неговото популяризиране сред общността от българи в регион Пиемонт. На церемонията присъстваха президентът на провинция Верчели Ералдо Бота, префектът на Верчели Лучо Паренте, квесторът на града Маурицио Ди Доменико, командирът на карабиниерите на Верчели Емануеле Каминада, кметове от близки населени места и други представители на институциите в Борго Верчели.

(СН)