Изслушват психиатри при закрити врати за убийство на 13-годишна

383
14-годишният Тунджай при определянето на мярката му за неотклонение през 2020 годинa

С изслушване на психиатри при закрити врати ще протече насрочено за 9 юни заседание по дело за жестоко убийство на 13-годишно момиченце от павелбанското село Скобелево.

Обвиняем е непълнолетният Тунджай Идризов, който от задържането си на 24 октомври 2020 година до момента е въдворен в ТВУ – Бойчиновци. Делото се гледа от състав на Окръжен съд – Стара Загора, още на разпоредителното заседание обвиняемият поиска то да се гледа по съкратената процедура и без разпит на свидетели.

14-годишният тогава Тунджай и жертвата му Диана Чонева живеели в съседни къщи и се познавали много добре, скандалът между тях избухнал заради отказ момиченцето да му услужи със запалка. Ученикът нанесъл три рани с нож, двете били в гърдите, а третата – в гърба на жертвата, която направила опит да избяга. Секунди по-късно той напуснал преспокойно двора, за да отиде да играе футбол край училището в Скобелево. Диана издъхнала на път за болницата, извършителят беше задържан няколко часа по-късно. Тройната съдебно-психиатрична експертиза е установила, че момчето е нормално психически въпреки ниския си коефициент на интелигентност, едва 60 IQ. Заради забавените си реакции то е било обгрижвано от ресурсни учители, според близките му не бил агресивен, но се пристрастил към цигарите. Заради тази пристрастеност и отказа да получи запалка се е отключила агресията към седмокласничката, коментират специалистите, но са категорични че обвиняемият може да носи съдебна отговорност.

При постановяването на постоянната мярка за неотклонение момчето само се заинтересовало дали там, където ще бъде, има и други деца.

Стартът на делото бе отлаган на няколко пъти заради необходимостта от тройна съдебно-психиатрична експертиза, която наскоро била приложена.

Очаква се на 9 юни съдът да произнесе присъда, ако не възникнат непредвидени обстоятелства. Според закона Тунджай може да прекара следващите до 10 години зад решетките, като до навършване на пълнолетието ще бъде в Бойчиновци.

През последните 15 години на територията на Старозагорска област няма друг подобен случай на убийство от толкова невръстен извършител, категорични са юристи с дълъг стаж в областта на наказателното право.

Христо ХРИСТОВ