Изправят на съд мъж от Хрищени, убил бебето си по особено мъчителен начин

463
Мястото на инцидента

Една година след смъртта на едномесечното си бебе извършителят на убийството, родният му баща Ганчо Иванов, ще се изправи пред съда в Стара Загора.

31-годишният рецидивист от село Хрищени беше задържан на 31 август 2021-а след сигнал за смъртта на едномесечния Румен, плод на съвместното му съжителство с малко по-младата от него Таня. Наскоро излезлият от затвора Ганчо и Таня имали общо 3 деца, сигналът за починалото бебе подали близки на майката, която на два пъти променяла показанията си. Първо разказала, че раздразнен от плача на бебето Ганчо ударил главичката му в стената, а вторият път твърдяла, че намерила пеленачето примряло на пода, след като се върнала от посещение при съседка.

Още тогава на разследващите направило впечатление, че момченцето е било изкъпано, косицата му била още мокра, когато пристигнал екипът на спешните медици. Почти сигурно било, че смъртоносните юмручни удари били нанесени пред очите на другите две деца: момченце и момиченце на по 4 и 5 години, едното от тях с баща друг мъж, с когото Таня имала преди време връзка на семейни начала.

От 15 до 20 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване очакват убиецът при повдигнатото от Окръжна прокуратура – Стара Загора, обвинение по член 116 от НК, като престъпното деяние е осъществено в условията на опасен рецидив, с особена жестокост и спрямо лице в безпомощно състояние.

В хода на досъдебното производство било установено, че Ганчо Иванов е извършил престъплението, след като няколко поредни дни бил под влиянието на алкохол и наркотици. Подразнен от плача на бебето, той започнал да налива ракия в устичката му, за да го упои. Заради неспиращия плач бащата нанесъл множество юмручни удари по телцето на Румен и накрая го хвърлил върху пода. Смъртта е настъпила в резултат на черепно-мозъчна травма, категорични са патоанатомите, според тях убийството било извършено по особено садистичен и мъчителен за невръстната жертва начин.

Обвиняемият е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, предстои съдът да насрочи дата за разглеждане на делото по същество.

Христо ХРИСТОВ