Изменения в ИК, касаещи машинния вот, предлага „Демократична България“

180
Адвокат Петър Славов

„Демократична България“ (ДБ) обяви свои предложения за изменения и допълнения на Изборния кодекс (ИК). Извънпарламентарната партия настоява в текстовете на закона, уреждащ избирателния процес у нас, да залегне възможност за одит от различни заинтересовани страни. От ДБ уточняват, че одитът трябва да може да се извършва в два случая – преди закупуване на машините и преди всеки избор. „Винаги сме били активни по темата за честните избори и гарантиране на правата на българските граждани. В последните години не един и два пъти водихме дела срещу ЦИК, с което настояваме да бъде спазен законът, предвиждащ цялостен машинен вот. Именно това е духът и направените предложения, които целят защита на машинното гласуване, а по този начин и намаляване на нарушенията“, заяви в коментар по повод направеното предложение адв. Петър Славов от ДБ. Той разкритикува управляващите за поредните законодателни изменения в изборното законодателство в навечерието на предстоящ вот. Славов даде пример с европейските страни, в които промените се извършвали минимум година преди деня за гласуване. Бившият народен представител предупреди, че изменението на Изборния кодекс в „12 без 5“ хвърля допълнително съмнение върху честността на предстоящия вот.

Адвокат Петър Славов коментира и приетите на първо четене промени в изборното законодателство. По думите му, в намеренията на управляващите за въвеждането на промени се откриват два сериозни проблема, един от които касае удължаването на изборния ден до 48 часа. „Предложението за 48-часов изборен ден е неприемливо. Няма яснота къде ще се съхраняват изборните книжа в нощта между двата дни. Тук аргумента на управляващите с пандемията е изключително несъстоятелен, защото единствено дистанционното гласуване може да гарантира ниският епидемиологичен риск за избирателя“, подчерта Славов. Според ексдепутата вторият обезпокоителен момент в предложените изборни промени е опитът на ГЕРБ да бъде премахнат гражданския одит върху машинното гласуване, както и предвиждането електронното обработване на изборния процес да бъде извършвано единствено от фирмата „Информационно обслужване“.

Петър Славов определи като невярно твърдението на председателя на парламента Цвета Караянчева, че с една машина може да бъде гласувано 200 пъти в рамките на изборния ден. Бившият народен представител заподозря в думите на Караянчева опит управляващите за пореден път да извинят неспазването на закона и отново да не бъдат осигурени необходимите машини за изборите. „Те просто не желаят. Още през 2017 г. бе обявено първото осъдително решение на ВАС срещу ЦИК по наша жалба за саботиране на машинния вот. От тогава досега ставаме свидетели на едно и също нарушаване на закона и невъвеждане на машинно гласуване“. Славов изрази притеснение и от предложенията на ДПС за промени в ИК, с които се отслабва преференцията. Той коментира, че превръщането на Движението в гарант за кворума в парламента може да е основа за приемането на предложените от тях изменения. „Преференцията трябва да остане. Тя трябва да бъде силна, за да може българските граждани да пренареждат листите и така да променят сметките на партиите“, категоричен бе Петър Славов.

Живко ИВАНОВ