Излъгаха ни за „Марица изток“!

9366
Кирил Петков и Асен Василев като служебни министри се подписаха под декларацията на синдикатите за работа на комплекс "Марица изток" до изчерпване на въглищните запаси, но като станаха премиер и вице... забравиха

До последно криха Плана за възстановяване, за да няма недоволство при посещението на председателя на ЕК у нас

„Прекрасният зелен“ План за възстановяване и устойчивост, одобрен от Европейската комисия и адмириран от нейния председател Урсула фон дер Лайен и българския премиер Кирил Петков, всъщност се оказа екшън план за затваряне на стожера на българската енергетика – комплекс „Марица изток“.

До последно последната редактирана версия на Плана беше крита от цялата българска общественост и тя се появи ден преди посещението на Урсула фон дер Лайен в България на 7 април, което постави и депутати, и синдикати пред свършен факт.

Дни преди това вицепремиерът Асен Василев твърдеше, че в последната редакция на Плана няма заложени срокове за затваряне на комплекс „Марица изток“, с което се гордеели.

Нищо подобно: оказа се, че първият е още от 2024-та – годината, в която е поет ангажимент да се намалят емисиите от производството на ел. енергия спрямо 2019 г. „Тогава в Маришкия басейн ТЕЦ-овете работеха с изключително ниско натоварване. „Мини Марица-изток“ даваха едни от най-ниските си количества от 20-21 млн. тона. Така че избрана е 2019 г. явно неслучайно, за да може да се намалят за три години и половина с 40% емисиите. Това е непосилно и невъзможно“, обяви пред „Труд“ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„В Плана са заложени и години, неясно какво значещи, защото пише, че ще има план, някой ще прави план в следващите месеци за постепенно намаляване на използването на въглища, който включва стъпки до 2024 г., 2026 г., 2030 г., 2035 г. и 2038 г. Така е записано… Индиректно това води до необходимостта от затваряне на мощности – на няколко ТЕЦ-а (от всички ползващи въглища у нас) преди 2026 г. Ангажиментът тук е заложен тези 40% да се изпълнят до края на 2025 г. и да се докладват на ЕК до средата на 2026 г.“ , коментира Пламен Димитров. Той уточни, че според прочита на Плана всички въглищни централи трябва да бъдат затворени до 2038 г., а никъде в него няма механизъм за подкрепата им за периода, за който трябва да работят.

Народният представител от Старозагорски регион и бивш министър на образованието и науката Красимир Вълчев беше още по-категоричен, че „целта на сделката е била да се одобри проектът за батериите срещу по-бързо закриване на въглищни мощности“.

Йовка НИКОЛОВА