Изложба припомни за автора на герба на Стара Загора

662
Изложбата с произведения на Христо Танев във фоайето на Старозагорската опера е инициирана от носещото неговото име най-младо читалище в Стара Загора

Инициативата за родения преди 78 години Христо Танев е на най-новото читалище в Града на липите, носещо неговото име

Близо 40 маслени платна и още толкова запазени фирмени знаци, гербове и марки, дело на починалия преди 3 години старозагорски художник-хералдик Христо Танев, подредиха негови приятели и почитатели във фоайето на Държавна опера – Стара Загора, за рождения му ден преди 78 години. Картините, сред тях и няколко автопортрета, са притежание на частни експозиции и на носещото неговото име най-младо читалище в Града на липите.

„Портрет на Ирина“ е създаден преди 2 десетилетия, припомни някогашният модел на художника, която пристигна от чирпанското село Златна ливада за откриването на изложбата

Художникът е ученик на проф. Никола Гелов от катедра „Стенопис“ при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, десетилетия наред е работил в областта на живописта, архитектурния, промишлен и графичен дизайн. Негова работа са гербовете на Стара Загора, Димитровград, Чирпан и Гълъбово. Участник е в конкурса за новия държавен герб през 1997 г., където предлага едно от най-интересните и изпълнени с дълбока знаковост решения, които така и не са приети от журито, разпънато „на кръст“ между лъв с корона и лъв без корона.

В много от работите на Танев може да бъде видян знакът за „Азът на българите“

В продължение на повече от 2 десетилетия Христо Танев „задълбава“ в областта на хералдиката и семиотиката в търсене на смисъла на символи, свързани с идентичността на българския народ. През 1997 г. по негова инициатива е издаден сборникът „Азът на българите и националните символи“, в който основните публикации са негово дело. Творби на Христо Танев (1943-2019) са притежание на НХГ, музея „А. С. Пушкин“ в Москва, над 30 държавни галерии у нас и чужбина, както и частни сбирки в България, Европа, Канада, Кувейт, Монголия, САЩ, ЮАР и Монголия.

Само на броени метри от експозицията с работите на Христо Танев същия ден бе открита и изложба с 40, непоказвани до сега акварелни работи на живописеца Иван Попчев (1941-1994), ученик на академик Дечко Узунов и почетен гражданин на Стара Загора. Творбите са притежание на дъщеря му, художничката Росица Попчева, която ги предоставя временно на окръжната художествена галерия за предстоящата 80-годишнина (30 октомври) от рождението му.

Христо ХРИСТОВ