Изкуство в ТЕЦ? В България всичко е възможно!

347
40 години след своето построяване тази есен бившата топлоцентрала на НДК се трансформира в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"

Центърът за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ отваря врати тази есен

40 години след своето построяване тази есен бившата топлоцентрала на НДК – София, се трансформира в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ – първото по рода си пространство у нас за изпълнителски, визуални изкуства и музика от България и света.

Сградата ще бъде достъпна за хора от всички възрасти и социални групи. Освен с голяма и камернa сцени и изложбенa залa, „Топлоцентрала“ разполага и с външен амфитеатър и тераса, както и с резидентен център за чуждестранни артисти.

Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ се намира в бившата топлоцентрала на НДК, построена през 80-те години на XX в. Архитектурната трансформация на сградата започна преди две години след провеждане на международен конкурс, спечелен от арх. Мариана Сърбова. В преустройството й участват още интердисциплинарен екип от български артисти и чуждестранни експерти, взаимствали добри практики от подобни центрове в Берлин, Париж, Нант.

Вътрешният интериор

Изоставената топлоцентрала на НДК бе разпозната като място с най-голям потенциал за създаване на Регионален център за съвременни изкуства през 2014 г., когато в София се провежда международната среща на най-голямата мрежа за изпълнителски изкуства в света IETM. Ресоциализирането на пространството и хълмовете около него стартира по инициатива на едноименната асоциация „Топлоцентрала“ и със средства от бюджета на Столична община.

„Центърът за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ де факто е първата мащабна инициатива на независимата арт сцена, подкрепена от общинската администрация и чуждестранни културни институти и мрежи. Неговата основна функция ще бъде да представя и копродуцира културни продукти в различни жанрове на независимата арт сцена – българската, европейската и световната.

„Създадохме условия за съвместна работа на български и чуждестранни артисти чрез резидентни и обменни програми. Предвиждаме много дискусионни, образователни и междусекторни събития“, споделя независимият театрален режисьор Веселин Димов, временно изпълняващ длъжността директор на „Топлоцентрала“.

Арт центърът се намира зад хълмовете на Южен парк 2 между културно-историческия комплекс „Гарнизонно стрелбище“ и Перловска река. Разположена в парк и до река, „Топлоцентрала“ ще работи в синергия със заобикалящата я среда, като показва нови социални и екологични практики.

Тя ще функционира и като пространство, в което могат да гостуват фестивалите на всички съвременни изкуства у нас. За начало през ноември тук ще можем да видим събития на ACT фестивал за свободен театър – XI издание, което включва изключително силна международна програма, подпомогната от чуждестранните културни институти у нас.

В материала е използвана информация от dir.bg