Издание за незрящи подготвя Старозагорската митрополия

25

Издание за незрящи подготвя Старозагорската света митрополия. Идеята е на културно-просветния отдел и се реализира с благословението на митрополит Киприан. Първата избрана книжка е издаденият по повод 50-годишнината от интронизацията на митрополит Панкратий православен молитвеник. Той съдържа молитви към Пресвета Богородица за всеки ден от седмицата, взети от творенията на Нило-Сорския пустинноподвижник йеросихимонах Нил, съобщиха от пресцентъра на митрополията.

Набирането на брайлова машина е поверено на 27-годишната старозагорка Силвия Дойчинова. Тя е завършила средното си образование в Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“, след което се завръща в родния си град и завършва „Специална педагогика“ в Тракийския университет. През свободното си време изработва бижута, мартеници, както и картички с помощта на машина и крафт материали. „Обожавам театъра и народните танци. С тях също се занимавам, макар и любителски. От известно време съм влогър, но там нещата са в начален етап. Имам желание да си направя и личен блог“, споделя Силвия.

Старозагорска митрополия се надява издаването на книги за незрящи да се превърне в дългогодишна традиция, допълват от пресцентъра й.

(СН)