Изгониха „лъвовете“ от Първа лига!

102

Председателят на УС на Християн Първанов: „ФК „Верея“ не само ще обжалва решението на ДК, но и ще съди БФС“

Футболният отбор на „Верея“ бе изваден от Първа професионална лига, става ясно от съобщение на официалния сайт на Българския футболен съюз (БФС). Причината за предприетата крайна мярка от страна на Дисциплинарната комисия (ДК) към централата са сериозни съмнения за участието на старозагорския тим в уговорени мачове. От там напомнят, че на „лъвовете“ вече е била наложена финансова санкция в тази връзка, но уточняват, че от УЕФА са продължили да получават сигнали за дейност, целяща манипулиране на срещи.

В тези случаи Дисциплинарният правилник предвижда, че когато са налице значителни съмнения с голям обществен отзвук и по предложение на Комисията за етика и феърплей, ДК може да наложи наказание преместване на отбора в по-ниска група или ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година.

Пред „Верея“ все пак стои възможността за обжалване на решението пред Апелативната комисия към БФС. Това може да се случи в седемдневен срок от връчване на решението, но подаването на самата жалба, което става чрез ДК, няма да спре изпълнението на решението.

В тази връзка стана ясно, че председателят на Управителния съвет на ФК „Верея“ Християн Първанов е обявил, че „лъвовете“ не само ще обжалват решението на Дисциплинарната комисия, но и ще съдят БФС за уронване престижа на „синьо-белия“ клуб.

„Цялото ръководство на ФК „Верея“ сме изненадани от решението, тъй като не сме уведомени, нито пък някой е разговарял с нас. Никой не ни е предупреждавал, че ще има такова решение. Към момента дори нямаме официално решението на БФС“, коментира Първанов.

Освен това за днес е насрочена пресконференция на шефовете на ФК „Верея“. Брифингът е с начало 11 часа и ще проведе в Конферентната зала на стадион „Трейс арена“, като на него са поканени както местни, така и национални медии.

От друга страна Спортно-техническата комисия към БФС обяви, че двубоите на „Верея“ – Стара Загора, срещу столичния „Септември“, които трябваше да се играят днес и на 14 май, няма да се състоят на базата на споменатото по-горе решение на Дисципа: „Предвид Решение на ДК от 07.05.2019 година срещите от плейофната фаза на Първа лига между отборите на ФК „Верея“ и ПФК „Септември“, насрочени за 09.05.2019 г. от 19:30 часа и 14.05.2019 г. от 20 часа, няма да се играят.“

(СН)