Известен старозагорски архитект чества 80-годишен юбилей

501
Юбилярят арх. Динев

Един от най-известните старозагорски архитекти – Диньо Динев, навърши 80 години. Неговите по-млади колеги свързват името му с реализираните от него знакови проекти в Стара Загора като: обсерватория „Юрий Гагарин“, „Залата на смеха“ в парк „Аязмото“, Архитектурно-пластично решение на пространството пред Окръжния съд (сега Съдебна палата). Негови са и проектите на Палеонтологичен музей „Гема свят“ в Чирпан, на площада и читалищния дом „Чудомир“ в село Турия, на площадното пространство с паметника на загиналите във войните в село Зетьово, църковния храм в село Нова махала, градоустройственото решение на централната част в село Братя Даскалови, както и на голям брой красиви и функционални жилищни и производствени сгради в цялата страна.

Архитект Динев е роден в с. Ястребово, област Стара Загора. Завършва средното си образование в Стара Загора с пълно отличие през 1959 г. След отбиване на редовната си военна служба е приет във ВИАС, гр. София, специалност „Архитектура“, където се дипломира през 1968 г. и започва работа в Окръжен народен съвет – Стара Загора, управление „Архитектура и благоустройство“.

Професионалното му развитие продължава, като през 1979 г. заема длъжността на главен архитект на Община Чирпан до 1983 г. Участва в разработката и реализацията на множество производствени сгради в страната и чужбина, като главен проектант в инженерингово предприятие „Хранмашкомплект“ до 2000 г., след което е архитект-проектант на свободна практика. Член е на Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България.

По повод юбилея арх. Динев беше поздравен от Регионалната колегия на КАБ.

„Сърдечно Ви поздравяваме по повод Вашата годишнина!

Изразяваме надежда, че Вашата роля на архитект, ръководител и учител ще продължи да бъде все така важна.

Отношението Ви към професията и колегите е пример за новите поколения архитекти.

Вашият ентусиазъм и отдаденост ни мотивират и дават увереност за правилния избор на професия.

От името на колеги и приятели Ви пожелаваме крепко здраве, творческо дълголетие и още много успехи за родната архитектура“, се казва в поздравителния адрес.

(СН)