Избраха проект за благоустрояването на Руския пазар и района около него

223

Арх. Петър Киряков е ръководител на проектантския колектив, представил най-добър проект за бъдещата визия на Руския пазар в Стара Загора, който е спечелил конкурса за неговото изграждане. Това потвърди за медията ни самият арх. Киряков. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров неведнъж е заявявал пред медиите, че Руски пазар и районът около него имат нужда от сериозно облагородяване и осъвременяване. По всяка вероятност това ще се случи през новата 2019 г. За целта ще бъде изградена нова сграда на мястото на сергиите, които в момента се намират там. В нея ще бъдат обособени отделни търговски пространства, за които всеки желаещ ще може да кандидатства. Сериозни ремонтни дейности ще има и в района около пазара, като по утвърдения проект ще бъде разширен бул. „Капитан Петко Войвода“. „Ще бъдат изградени 4 платна на булеварда, а едновременно с това предстои оформянето на кръгово кръстовище при пресечката с бул. „Славянски“, посочи още арх. Киряков.

Сумата за реализацията на цялостния проект е малко над 2 млн. лв. „Този конкурс доказа, че правилният път за взимането на подобни решения е този. Чрез конкурси е редно да бъдат определяни проектанти в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране, защото така се дава възможност на колегията да покаже най-доброто, на което е способна“, обясни арх. Киряков. Сред избрания проектантски колектив личи името още на инж. Мария Трифонова.

Що се касае до почти приключилата работа по обновяването на парк „Митрополит Методий Кусев“, арх. Петър Киряков изрази личното си задоволство от визията на зелената зона в края на ремонтните дейности. Той подчерта, че е била изпълнена най-важната цел на заданието, а именно запазване на вида на парка. „Разбира се, винаги може и по-добре, но аз лично съм доволен от това, което виждам“, подчерта специалистът.

Живко ИВАНОВ