Избраха директор на Къща-музей „П. К. Яворов“ – Чирпан

97

Къща-музей „П. К. Яворов“ – град Чирпан, е вече с легитимно избран директор с мандат от 5 години. Това е Златина Колева, досегашен уредник в културната институция. Тя пое временно поста от 8 юли 2018 г. след юридическата раздяла на Къща „Яворов“ с Историческия музей в града, която продължи повече от 3 години.

На обявения конкурс за директор на къща-музей „П. К. Яворов“ се яви само един кандидат, събеседването с когото се проведе на 4 февруари. В журито бяха представители на Министерството на културата, Община Чирпан и директори на регионални и национални музеи в България.

„Златина Колева е местен човек, има задължителния 3-годишен стаж по специалността, запозната е с работата в музея, убедени сме, че е човек, който желае и който ще върви в правилната посока“, коментира за медията ни началникът на отдел „Образование и култура“ в Община Чирпан Мария Илиева.

Новината за избора на Колева достигна до нея по време на подготовката за имения ден на поета, който се чества на 10 февруари. По този случай ученическа трупа от Тополовград ще гостува в Чирпан, за да представи свой интегриран урок пред публика.

„След като вече ние, работещите, вземаме решенията, нещата тръгнаха към нормализиране. Тази самостоятелност гарантира развитието ни, защото досега липсата на инициативност обрече къщата-музей на застой. До този момент някой друг вземаше решенията, а те не винаги бяха най-добри. Ще можем да кандидатстваме по различни програми и да се развиваме“, коментира за медията ни новоизбраният директор. Златина Колева допълни още, че засега, освен организираните културни прояви, е необходимо и една от стаите в родната къща на поета да бъде възстановена.

В родната къща на Яворов в Чирпан се съхраняват оригинални документи, фотоси и предмети, свързани с дейността на поета и епохата, в която е живял и творил. Тя е открита за посещения на 31 октомври 1954 г.

Стела АЛЕКСИЕВА