Зърнопроизводителите излизат на протест на 3 април

694

На 3 април Асоциацията на зърнопроизводителите в страната излиза на протест в отговор на проектозакона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, съобщи вчера за медията ни Радослав Христов – член на Асоциацията. Недоволството на стопаните е породено от текстове в проектозакона, с който те се задължават да приведат съдовете си за гориво във вид, посочени в ЗУТ, да разполагат с фискален апарат, да имат нивомери и колонки. „Новите разпоредби в законопроекта бяха обявени като средство за борба със сивия сектор. Крайно време е българските политици да разберат, че зърнопроизводителите са крайни потребители и няма как да бориш сивия сектор при горивата с удари и утежняващи задължения върху последния по веригата“, аргументира позицията на сектора Радослав Христов. Ако изискванията бъдат въведени, всеки един от земеделските производители в страната ще бъде задължен да направи сериозна инвестиция, за да отговори на разпоредбите. Това по думите им ще доведе до масови фалити на дребни и средни стопани. „У нас остава усещането, че всичко това се прави с цел да бъде разчистен пътят на едрите производители“, уточни Христов.

От Асоциацията на зърнопроизводителите припомниха, че подобни мерки са били предвидени още през 2015 г., но след серия от протести на зърнопроизводителите кабинетът „Борисов 2“ все пак стигна до компромисен вариант, който според браншови организации от сектора, към този момент работи добре и няма нужда да бъде променян и отежняван.

Протестът на зърнопроизводителите през 2015 г.

„Нашият апел е един-единствен – земеделските производители да излязат от обхвата на закона с едно-единствено изречение: този закон няма да се прилага за земеделски производители, които потребяват горивото за собствени нужди поради спецификата на дейността им. В сегашния си вариант законотворците ще ни принудят да зареждаме на бензиностанции, което много често би означавало да разкарваме машините на около 20 км разстояние по два пъти на ден“, допълни Радослав Христов.

В своя протест на 3 април зърнопроизводителите са получили подкрепата на Асоциацията на земеделските производители в страната, на Съюза на земеделските кооперации и други браншови организации. „Който смята, че този закон не трябва да бъде в този си вид, нека се присъедини към нас“, призова Христов. До петък ще станат известни местата, на които ще бъдат проведени протестните действия.

Живко ИВАНОВ