Зонтианките от Стара Загора се включват в автомаратон на Зонта клубовете от България и Румъния

50

Зонта клуб – Стара Загора, ще се включи в маратон с леки автомобили, пилотирани от жени зонтианки. Колите ще преминат през 11 града със Зонта клубове в България и Румъния.

Събитието е част от тържествената програма за честване на 100-годишнината на Зонта интернешънъл – една от най-влиятелните международни организации, работещи за по-добър живот на жените и момичетата.

Автопоходът има за цел да събуди общественото съзнание и да предизвика промяна на остарели стереотипи и социални настройки, поради които домашното насилие все още е неизменна част в много семейства и всяка 4-та жена е била жертва в даден момент от живота си. Насилието в училищата нараства непрекъснато с тревожни темпове и все още има момичета, които стават майки и съпруги, преди да са навършили 18 години, информираха организаторите.

Маратонът ще бъде посрещнат в Стара Загора на 14 октомври в 11:00 часа на сцена „Фонтани“ пред Община Стара Загора.

Участничките ще пренасят знаме в чест на 100-годишнината на Зонта, което ще се предава тържествено от президент на президент заедно със специално послание към следващите поколенията.

В Стара Загора знамето ще бъде предадено от президента на Зонта клуб – Пловдив, на президента на Зонта клуб – Стара Загора д-р Радослава Павлова, която впоследствие ще го предаде на президента на Зонта клуб – Бургас.

Знамето и посланието ще бъдат предадени за съхранение в Националния исторически музей след приключване на похода.

Зонта Интернешънъл ще отпразнува стогодишния си юбилей на 8 ноември. Преди сто години малка група жени се събират в Ню Йорк с визията да помогнат на всички жени да реализират по-голяма равнопоставеност, като използват индивидуалния си и колективен опит в услуга на своята общност. Тяхната визия става Зонта Интернешънъл, организация, която е нараснала до повече от 29 000 членове в 63 държави по света, работещи заедно, за да превърнат равенството между половете в реалност за жените и момичетата по целия свят.

Освен автомаратона в празничната програма са включени още редица инициативи като пътуваща изложба, конференция на тема „Жените на Балканите в следващите 100“, която се проведе в Стара Загора през март т.г., издаване на книга „Аз съм…“, съдържаща информация за 100 жени с принос към историята на организацията, издаване на календар с всички важни събития не само у нас, но и по света в юбилейната за Зонта година, издаване на юбилейна пощенска марка и др.

(СН)