Знаков бургаски художник гостува с изложба в Казанлък

46

Графиките на именития Стоян Цанев ще бъдат експонирани в градската Художествена галерия

На 1 юли от 18 часа в Художествената галерия на Казанлък е началото на вернисажа на забележителната изложба-графика „Белязан да бъде такъв“ на големия български художник Стоян Цанев. Той е роден на 28 февруари 1946 г. в Бургас, а почина на 5 февруари миналата година. Завършил е Академията за изящни изкуства във Варшава, в класа на проф. Анджей Руджински. За творчеството си Цанев е удостояван с множество престижни български и международни отличия, сред които и Наградата на полското културно министерство. Вземал е редовно участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите кавалетна графика, живопис и малка пластика. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов и Христо Фотев. Получава Наградата за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979-а и 1988 година, наградата на Международното биенале на графиката във Варна през 1989 г., награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата в Габрово. През 2007 година получава най-голямата българска награда за живопис – „Захарий Зограф“.

Творба на именития бургаски художник

„Идват в съзнанието ми някакви неща – виждани и невиждани – и аз създавам на бялото платно някаква форма; оставям всичко на въображението, мисълта и на сърцето, на моето чувство да ме води“ – така художникът обясняваше приживе своя творчески процес.

Творби на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и на музейни, и частни колекции по цял свят.

Настоящата изложба „Белязан да бъде такъв“ показва графични творби от фонда на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“, както и творби от частни колекции. Изложбата ще остане в Града на розите до 15 юли.

Петър МАРЧЕВ