Златни българчета в спор на математически финал в с. Оряховица

144

На 5 октомври 2019 г. в учебната база на фондация „Миню Балкански“ в старозагорското село Оряховица ще бъде открита втората учебна 2019-2020 година в Регионалния център за извънкласно образование по математика.

Преди откриването ще се проведе състезанието – финал на „Математически таланти – лято 2019“. Финалистите са 70 от 16 града на България. Сред тях са шампионите на Азия, Тайланд и Хонг Конг – Теодор Танков, Мартин Матов и Йордан Стоянов.

В Оряховица ще бъдат и Авиана Гашева, носителка на златна купа от Несебър 2019.

Още десет златни медалисти от състезания у нас и в чужбина, възпитаници на РЦИО – с. Оряховица, ще допълват списъка на оспорвания финал.

С награждаването на шампионите от финала на 5 октомври ще бъде открита и учебната година във фондацията. Младите български таланти ще имат възможността да присъстват на първата лекция на световноизвестния български математик академик проф. Сава Гроздев. На откриването ще присъства и доц. Ангел Ангелов – декан на ФМИ към Софийския университет и научен секретар на фондацията, Любомир Любенов – председател на Асоциация „Математика без граници“ и заслужили преподаватели по математика.

(СН)