Земеделецът Моньо Христов: Целият живот на Тодор Кавалджиев премина в битка със злото

201

Новината за смъртта на уважавания демократ и вицепрезидент на Република България (1997 – 2002 г.). Тодор Кавалджиев ни накара да потърсим един от неговите близки съратници в Стара Загора – земеделеца Моньо Христов. Бившият народен представител сподели, че Кавалджиев не се е страхувал да се изправи срещу режима преди 1989 г. „Той беше от хората, които разбиват мита, че дисиденти и опозиция е имало 1 или 2 години преди 10-и ноември. Кавалджиев беше такъв от момента на излизането си от затвора. Заявяваше своите виждания, без да се притеснява от последствията“, коментира Христов.

Той припомни и ролята на Тодор Кавалджиев за изграждането на БЗНС. „В началото на 1989 г. той бе инициатор на една подписка до Радио Свободна Европа за възстановяването на БЗНС „Никола Петков“ и реабилитацията на личността на Петков. След промените бе един от организаторите на БЗНС.

Моньо Христов определи участието на Тодор Кавалджиев в президентската институция като запомнящо се. „Беше добър вицепрезидент. Той често отправяше критики към тогавашното управленско мнозинство в лицето на ОДС. Сигурен съм, че го е правил от гледна точка на желанието си страната да бъде управлявана по-добре. В този смисъл не беше тих, а запомнящ се вицепрезидент.“

Моньо Христов коментира още, че позицията на вицепрезидент на Петър Стоянов по никакъв начин не е променила Тодор Кавалджиев във времето. „Целият му живот премина в борба и битка със злото. Той обаче остана сърдечен човек, който много държеше на собственото си мнение. Беше изключително принципен. Обичаше историята. Ще остане в сърцата на много хора и в мислите на много демократи и земеделци. Бог да го прости!“.

Материала подготви:
Живко ИВАНОВ