Зеленски към НАТО: Ако не се затвори небето над Украйна, руските ракети ще започнат да падат на ваша територия

268
Парламентът на Украйна пусна фалшив клип с нападение над Париж

Парламентът на Украйна пусна фалшив клип с нападение над Париж

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова НАТО да установи забранена за полети зона над неговата страна. Той предупреди, че в противен случай има опасност руските ракети да паднат на територията на държави членки на пакта, предаде Франс прес.

„Ако не затворите нашето небе, е само въпрос на време руските ракети да паднат на ваша територия, на територията на НАТО, върху къщи и граждани на НАТО“, заяви Зеленски във видео, публикувано малко след полунощ.

Той направи това изявление, след като Русия нанесе въздушни удари по база за трениране на украинската армия на 20-ина километра от Полша – държава членка на НАТО и ЕС. Според украинците при тези удари са загинали 35 и са били ранени 134 души.

Полският генерал Валдемар Скшипчак, бивш командир на военновъздушните сили, каза вчера, че тази база е служела за обучението на чуждестранния легион, в който се записват доброволци, за да се сражават срещу руснаците. Там също така пристига част от военната помощ, която доставя Западът на Украйна след началото на военните действия на 24 февруари.

Ден по-рано, за да убедят западните страни да затворят въздушното пространство над Украйна, украинските депутати прибягнаха до шокиращи кадри.

Парламентът на Украйна разпространи видео, в което се обрисува сценарият за въздушно нападение над Париж, пише в. „Фигаро“.

В шокиращото видео с мнимо нападение се виждат бомби, пуснати от военни самолети, да поразяват Айфеловата кула и квартала с Парижката опера.

„Прочутата Айфелова кула в Париж или Бранденбургската врата в Берлин ще останат ли на мястото си под непрестанните бомбардировки на руските военни?“, гласи текст към видеото.

„Мислите ли, че това не ви засяга? Днес е Украйна, а утре ще бъде ред на Европа. Русия не ще отстъпи пред нищо“, се казва в предупреждението на украинския парламент.

„Ако паднем ние, ще паднете и вие“, се допълва в текста към видеото, като са заимствани думите на украинския президент Володимир Зеленски.

В материала е използвана информация от БТА и dnes.dir.bg