„Зелените“ стартираха с победа втория етап от Балканската лига

36

Баскетболният „Берое“ спечели гостуването си на ТФТ от Северна Македония с 87:83. Това бе първа победа за „зелените“ във втората фаза на Балканската лига. Успехът в Скопие дойде трудно и за него помогнаха неимоверните усилия, които отборът вложи в хода на двубоя.

Заралии не започнаха добре срещата и домакините от ТФТ се възползваха и дръпнаха с 9:0 преди националът Николай Стоянов да вкара първите две точки за „зелените“ в срещата. Въпреки че гостите понамериха своя ритъм, разликата около десетте точки в резултата се запази почти до края на частта. В тези минути в игра се появи и новото попълнение на отбора Кей Джей Фeйджин, който записа и първите точки. За щастие в последните секунди беройци показаха дух и свалиха голяма част от пасива си. Частта приключи при резултат 28:23. „Берое“ отговори по прекрасен начин на предизвикателството, отправено от ТФТ през първата част. Старозагорци направиха хубава серия от 9:0 с три поредни тройки, благодарение на която излязоха напред в резултата. Домакините обърнаха резултата, но Симеон Илиев изравни за 33:33. Сетне тройка на Дамян Минков изстреля беройци напред, а след него и Джими Гавин намери целта от зоната на трите точки. Тимът от Северна Македония обаче отново се добра до равенство след мини серия. Заключителните три минути бяха изцяло в актива на старозагорци, които излязоха с двуцифрен аванс напред. Кош на Станислав Ваклинов оформи резултата на 15:33 за старозагорци във втората четвърт и 43:56 до почивката…

Амбицирани да променят развитието на събитията, домакините опитаха да свалят своето изоставане и в първите минути на третата четвърт играта им се получи. С две попадения те намалиха пасива на 48:56. Домакините продължиха със силната си игра. В средата на частта те изравниха резултата за 58:58. „Берое“ отново излезе напред, след като играчите се поокопитиха. ТФТ обаче успя отново да се добере до равенство и дори да поведе. Последната дума обаче бе за гостите. С тройка на Роуз „зелените“ влязоха с аванс в последната част от 67:66. Заключителните десет минути преминаха при „кош за кош“. Разликата в резултата бе в рамките на едно нападение. За щастие беройци, макар и минимално, държаха аванс пред домакините. До края двата отбора продължиха преследването в резултата. 55 секунди преди края старозагорци водеха със 79:83. За щастие до финала „зелените“ не допуснаха изненада и взеха мача в своя полза с крайното 83:87.

(СН)