„Зелените“ си направиха пиар в предизборния протест срещу ТЕЦ „Брикел“

974
Флашмобът по време на протеста. И кандидатът за депутат от ДБ Владислав Панев с погребалния венец

Контрапротестът срещу тях обаче беше десетократно по-многолюден

Близо 700 души и десетки полицаи събра широко рекламирания протест срещу ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово по време на избори.

Протестиращите на 13 септември вечерта срещу топлоцентралата, заедно с екологичните организации от София, наброяваха около 60 души. Всички останали бяха участници в контрапротеста.

Недоволните от въглищната централа гълъбовци твърдяха, че тя от години замърсява града и региона и настояха ръководството на дружеството или да я модернизира, по подобие на работещите в Гълъбово т.нар. американски централи ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и ТЕЦ „AES Гълъбово“ или да я ликвидират. Те обаче бяха едно малко ядро млади хора, организирани от общинския съветник Стефан Николов (към момента с неизяснена политическа принадлежност), а спектакъла с флашмоб под медийните прожектори го реализираха представителите на две европейски екоорганизации „Грийнпийс“ и „За земята“. Подобни изпълнения вече бяха правени многократно в София пред Министерството на околната среда и Министерството на енергетиката. Поредната им атракция пред ТЕЦ „Брикел“ обаче едва ли беше в защита на хората от Гълъбово, защото те многократно са афиширали своята цел – закриване на комплекс „Марица изток“ и всички въглищни централи в България, за което по всевъзможни проекти получават щедри финансирания от ЕС.

Представителите на „Грийнпийс“

В контекста на „зеления“ предизборен протест се вписа и кандидатът за депутат от ДБ от Софийски избирателен район Владислав Панев, представител на Зеленото движение, към което принадлежи и бившият министър на околната среда Борислав Сандов. Същият този, който при посещението си в „Брикел“ заедно с тогавашния премиер Кирил Петков издаде заповед за затваряне на дружеството, впоследствие отменена от съда. Същият този, който неистово искаше да затвори въглищните централи от комплекс „Марица изток“. Вероятно в този контекст и кандидатът за поредното НС Панов беше понесъл траурен венец.

Шепата „зелени“ участници в протеста обаче бяха сюрпризирани с контрапротест от над 500 работници и служители на „Брикел“ ЕАД, които бяха категорични, че случващото се е предизборен пиар на техен гръб.

От другата страна на барикадата – над 500 служители на „Брикел“ се обявиха в защита на работните си места и предизборния пиар

„Цяла Европа отваря въглищните си централи“, „Не погребвайте българската енергетика“, „Искаме истината, а не предизборен пиар на гърба на 1300 работещи“, гласяха част от плакатите им.

По необясними причини, вместо да звучат послания от организаторите на протеста, цареше пълно мълчание… с изключение на един грозен словесен „двубой“.

Случилото се в Гълъбово на 13 септември едва ли ще доведе до решение по казуса „Брикел“, ако няма диалог със собственика му за бъдещи екологични инвестиции. А предизборното нагнетяване на страстите просто беше излишно. Това споделиха местни жители, дошли по телефонна покана за участие в протеста.

Йовка НИКОЛОВА