Зелените панаири започват

504
Една от акциите на активисти от "Грийнпийс" в Лондон

В петък сутринта екологичната организация „Грийнпийс“, която има структура и в България, организира демонстрация пред Народното събрание. „Политиците, които отиват на парламентарен контрол, ще бъдат посрещнати със силна кашлица, пусната по звукова система. Освен това на място ще имаме голям банер, малки банери и двама активисти, облечени като бели дробове. Останалите активисти ще са с маски против мръсен въздух“, съобщиха за медията ни от „Грийнпийс“. Демонстрацията е за чист въздух и възобновяема енергия, уточняват организаторите.

„През последните години правителството води политика, която противоречи и на икономическата логика, и на усилията за подобряване на качеството на въздуха в страната. Цели населени места, които се намират около замърсяващи въглищни електроцентрали, са редовно задимявани. Хората от Перник, Гълъбово, Големо село се оплакват от задушлив дим и сажди, посипали се по коли и домове. Изгарянето на въглища е един от основните причинители на замърсяване на въздуха в България“, посочват от организацията, която години наред обикаля около ТЕЦ „Марица изток 2“ и брои несъществуващи трупове.

Мястото на демонстрацията – Народното събрание, не е избрано случайно, тъй като на 31 януари народните представители единодушно приеха решение, което задължават правителството да предприеме всички необходими мерки за нормалното функциониране на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ и за дългосрочното бъдеще на въглищните централи.

Демонстрация на активисти на „Грийнпийс“ пред ТЕЦ – Варна

Междувпрочем решението на Народното събрание бе коментирано в негативна светлина от няколко екоенергийни експерти, а „гвоздея забиха“ работодателските организации, обединени в общата структура АОБР (Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която членуват КРИБ на Домусчиев, организацията на големите приватизатори АИКБ, Българска стопанска камара и Българска Търговско-промишлена палата).

В четвъртък те се обявиха срещу решението на Народното събрание за ТЕЦ 2, обявявайки го като непазарна практика, противоречащо на европейските политики. И заплашиха, че ще сезират Европейската комисия. Вероятно не че толкова държавата ще надвиши европравомощията си, а защото техният личен бизнес по линия на ВЕИ инсталации ще бъде ощетен.

Има обаче нещо алогично в действията и на зелените, и на работодателите. Решението на Народното събрание на 31 януари беше прието въз основа на питане и внесено проекторешение за разискване от 4-ма народни представители от БСП, което се случи на 24 януари. Което беше излъчено поне от 2 телевизии, а отделно редица медии съобщиха какво предстои да се гласува на 31 януари. Никой, ама никой… нито зелени, нито работодателите, да не говорим за въпросните експерти, не реагираха в периода от 24 до 31 януари. И сега вкупом плашат.

„Интересът клати феса“, гласи една завещана от турското робство поговорка. В случая със сигурност и при двете организаци – зелени и бизнес, е налице интерес. Личен, а по линия на зелените и антибългарски.

Но нека все пак никой да не забравя, че България е парламентарна република. Тоест решенията на Народното събрание са свише, а демонстрациите и заплахите… Те не касаят българския народ, а конкретни меркантилни интереси!

Йовка НИКОЛОВА