Зелена сделка ли? Забравете, другари!

663
Народните представители от БСП и енергийният експерт Еленко Божков по време на срещата. Сред тях единствено Георги Гьоков потвърди личната си позиция, че "Марица изток" трябва да работи до изчерпване на въглищните запаси в комплекса

Това беше посланието на проведената в Стара Загора среща за бъдещето на комплекс „Марица изток“, инициирана от депутат от БСП

„Проблеми и предизвикателства пред енергетиката в България. Мястото и ролята на минно-енергийния комплекс „Марица изток“ за гарантиране на енергийната и националната сигурност на България.“ Това беше темата, която миналата седмица народният представител от БСП Георги Гьоков инициира в Стара Загора с участието на неговите колеги Таско Ерменков и Атанас Костадинов – вносителите на предложението за бъдещето на въглищните централи и основно на ТЕЦ „Марица изток 2“, което беше прието единодушно от Народното събрание на 31 януари, и старозагорския избраник Драгомир Стойнев.

Анонсът на срещата бе „Зелената сделка“ на Европейската комисия, която цели затварянето на въглищните ТЕЦ и респективно готовността на българското правителство да отговори на европредизвикателствата. Очаквано БСП депутатите разкритикуваха досегашните действия на правителството, в основната си част съвсем основателни, по линия липсата на енергийна стратегия, в това число и т.нар. закъсняла нотификация на механизъм за капацитет. Те подчертаха, че ако не бъдат предприети мерки за минно-енергийния комплекс „Марица изток“ в контекста на бъдещата „Зелена сделка“ на ЕК, ще се предизвика национална и социална катастрофа. Но същевременно откроиха „Зелената сделка“ като безалтернативна за България…

„Зелената сделка е факт, въпросът е България от коя страна ще бъде. Зелената сделка е възможност за преструктуриране не само на енергетиката, но и на икономиката, промишлеността, транспорта, земеделието. За да се случи това, трябва да имаме план, а правителството бездейства и изпуска конкретни възможности, от които въглищните региони да се възползват“, коментира депутатът и бивш министър на икономиката и енергетиката от кабинета Орешарски – Драгомир Стойнев.

Част от участниците в срещата, сред които е и Енчо Енев по време на изказването му

По-голяма част от присъстващите бяха бивши и настоящи миньори и енергетици, членове на социалистическата партия. Очакванията на депутатите да чуят конкретни предложения за планирания от ЕК „преход към безвъглеродна икономика в ЕС“ и как България може да се възползва от него не се оправдаха. Отправеното от Стара Загора към тях послание беше категорично: За България няма друга алтернатива освен комплекс „Марица изток“ десетилетия напред.

За да не бъдем упрекнати в тенденциозност, медията ни публикува две от знаковите изказвания по време на срещата:

Енчо Енев: Брюксел не е Светият синод

САЩ се оттеглиха от Парижкото споразумение и това не е случайно. От около 80 000 учени, които се занимават с глобалното затопляне, само около 2-3 000 смятат, че то има земен характер, тоест, че е продукт от дейността на човека. И забележете, по проблема с глобалното затопляне говорят повече политиците, а не учените. Нещо повече, затвърждава се положението, че както всяко нещо, така и с проблемите на климата има цикличност, което е исторически доказано. И вероятно се намираме в такъв цикъл. Аз смятам, че ние вероятно поставяме каруцата пред коня, когато говорим за вторичните последствия, а не говорим за това, че използвайки тези измислени протоколи, програми и енергийни проекти, някои държави в ЕС се разширяват, създавайки изкуствен пазар на собствените си икономики, за да могат да произвеждат нови продукти и да си натоварят мощностите.

И затова смятам, че България не трябва да говори в синхрон с Брюксел.

Брюксел може да говори каквото си иска, но той не е Светият синод. България е суверенна държава и трябва да си пази интересите, и ако се наложи, да удари с юмрук по масата… България си има суверенитет и трябва да пази този суверенитет, в това число и икономически. И смятам, че преди да започнем да говорим за програми за ЕС, трябва да говорим кое трябва да отстои България пред Брюксел, а не да козирува. За членството ни в ЕС затворихме два блока на АЕЦ „Козлодуй“, а сега ще правим нова АЕЦ. И България от енергиен център се превръща в нетен вносител на ел.енергия. И тези, на които досега продавахме ел.енергия, те ще продават сега на нас. Но на каква цена, не се знае… вероятно на много висока, която ще направи икономиката ни неконкурентоспособна и българинът да става все по-беден.

Бившият директор на „Мини Марица-изток“ Иван Марков

Иван Марков, бивш изп. директор на „Мини Марица-изток:
Ние постигнахме 50% намаление на СО2, защо трябва да плащаме квоти?

САЩ и Китай продължават да увеличават добива на въглища, строят нови централи. Още по-интересно е, че намаляват емисиите от парниковите газове. Защо ЕС постъпва по друг начин е малко сложно за разбиране. Какво всъщност казват от ЕС със зелената сделка – те казват, че искат чист въздух, да живеем по-добре, въпреки че това е един цикъл на затопляне от 1930 г., когато индустрията не е била в такива мащаби. Но ако ЕС иска да намалява парниковите газове и казват, че базова е 1990 г., значи, че ние спрямо 1990 г. сме си постигнали почти 50% намаление. Вярно е, че си унищожихме индустрията, но нали въпросът е за екологията, за емисиите. Сега санкционират за емисии. Защо, след като ние сме ги намалили? Защо България трябва да плаща квоти? Много интересна е статистиката, че през последните няколко години държим 50 млн. тона СО2, а пък потребностите са за 100-115 млн. тона, защото СО2 участва във фотосинтезата. Имаме все още много зелени масиви, които го поглъщат и той е необходим дори да има добра реколта. Тогава защо се постъпва така? Въпроси, на които трябва да се отговори, и това е пътят, по който нашите управляващи трябва да тръгнат да решават нашите български въпроси.

България произвежда около 42-43 терават часа електроенергия, половината от въглищните централи. Ако тази ел.енергия не се произвежда от въглищните централи, алтернативата е само една – шалтерът долу. Нямаме възможност от нищо друго да произведем тази ел.енергия. Ако се направят хидротехнически комплекси, защото имаме 2 такива възможности по река Дунав, това са 970 мегавата. Недостатъчно за решаване на проблемите. Допълнителни „малки банички“ на язовирчета, които все още нямат ВЕЦ-ове на тях – още 100 мегавата. Недостатъчно! Слънцето, въздуха… и сега сърбаме попарата от тях. Няма друга алтернатива освен въглищата!

Производство на ел.енергия от газ? То има само едно предимство, че много лесно могат да се включват и изключват мощностите, но за сметка на това имат хиляди други кусури, един от които е стойността на произвежданата ел.енергия, вторият е, че в България няма газ, трябва от някъде да го вземем и т.н. Тоест, ако в България не се произвежда тази ел.енергия от въглищата, от другаде е малко вероятно да я внесем.

Ако комплекс „Марица изток“ се затвори, има няколко неща, с които ще се прославим: Едното е, че заради ЕС затворихме 2 блока от АЕЦ „Козлодуй“. Според мнението на най-добрите специалисти в тази сфера бяха перла в короната на атомните централи, които хвърлихме в гьола. Другото е, че ще се наложи да внасяме ел.енергия от Турция, която понастоящем строи въглищни и атомни централи.

Много е важно къде се намираме, но още по-важно е накъде вървим. Накъде вървим?

Присъствалите на срещата председатели на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток“ и „Мини Марица-изток“ бяха категорични, че синдикатите няма да допуснат затварянето на комплекс „Марица изток“. По никакъв повод.

Старозагорският професор Жеко Ганев показа на депутатите от БСП първите количества синтетичен нефт, добит от източномаришките лигнитни въглища. Той гарантира, че разработеният от компанията му „Елфи Тех“ революционен метод, който, ако бъде внедрен във въглищните централи, ще гарантира производство на ел.енергия без отделянето на СО2.

Въпросът обаче е дали ЕК иска да реши проблема с парниковите газове, или чисто лобистки да затвори въглищните централи.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА