Звезден тенор яхва участвал в 10 филма жребец за „Трубадур“

209
Оперната звезда от Сърбия Зоран Тодорович се справи от "раз" с иначе своенравния Кхан Батир, който е с богата филмова биография

18-годишния жребец Кхан Батир, който има зад гърба си участия в над 10 игрални и стотици документални филми, яхва на стадиона в Стара Загора световноизвестният тенор от сръбски произход Зоран Тодорович, за да представи героя Манрико от операта „Трубадур“ на Верди.

Класното животно, чийто прародител е от чистокръвна английска порода, е било доведено направо от филмовото студио в София, където 30 от членовете на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“ са участвали в заснемането на филм за историята на Виена, съобщи Горан Гънчев.

Близо двучасовата продукция е по поръчка на един от виенските музеи, българските джигити представят най-кървавите сцени при защитата на австрийската столица от турското нашествие през далечната 1683 година.

Тодорович се справил „от раз“ с иначе своенравния Кхан Батир, оказало се, че съпругата му има 8 коня и тенорът честичко ги яздел, докато отмаря от гастролите по световните оперни сцени.

Още един кон, жребецът Небесен на „Бага-Тур“, участва в „Трубадур“, на него ще се качи изпълнителката на арията на Леонора, сопраното Елена Баръмова, която е ученичка на великата Гена Димитрова.

Сцена от „Трубадур“ от генералната репетиция на старозагорския стадион късно вечерта в събота

В мегапостановката на стадиона участват 10 от старозагорските джигити. Сред тях е и завърналият се миналата седмица от световния фестивал на номадските народи в казахстанската столица Нурсултан Астана боил Иван Кючуков. Там той, в конкуренция с над 150 състезатели, е спечелил златен медал в традиционната за източните народи дисциплина „стрелба с лък от движещ се кон“, уточни създателят на школата Райчо Гънчев. По думите му това отличие било възможно най-високото за игрите, тъй като старозагорският ездач получил кон от домакините часове преди старта.

Близо 300 души с оркестъра и солистите участват в „Трубадур“ на старозагорския стадион, чиито начални акорди ще прозвучат в 21 часа тази вечер.

Христо ДИМИТРОВ

(Б.Р. Подробности от мегаспектакъла очаквайте в утрешния брой на „Старозагорски новини“)