За 24 август на Шипка – без Сюлейман паша

104
16 души от Стара Загора ще вземат участие във възстановката на 24 август, те ще носят и специално ушита реплика на Самарското знаме

320 активисти от „Традиция“ ще пресъздадат епичното сражение от третия ден на обсадата преди 142 години

Без образа на Сюлейман паша ще бъде тазгодишното пресъздаване на епичните битки за старопланинския проход Шипка по време на Руско-турската освободителна война преди 142 години. Решението е на сценариста Николай Байнов от Казанлък, който е решил да покаже събитията от третия ден на обсадата, когато действащо лице от страна на османската армия е Расим паша.

Униформата на пашата ще облече Христо Календерски от град Априлци, който е отговорник за възстановката с участието на 320 активисти на Националното дружество „Традиция“.

В района на някогашната Централна позиция ще проехтят над 5 200 пушечни изстрела, а разположението на силите е 2:1 в полза на османлиите. На позицията ще бъдат изкарани 4 реплики на оръдия от онази епоха, едно ще бъде докарано от старозагорци, а две – от Търговище, обяснява Календерски, който очаква в битката да проехтят поне 50 оръдейни залпа.

От екипа на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, който оказва логистистичната подкрепа на „Традиция“ при възстановката на събитията, напомнят, че в този кървав трети ден от отбраната на позицията в помощ на руските воини и опълченците излизат близо хиляда жители на Габрово, които са помагали за изнасянето на ранените, носели са вода и боеприпаси. За техния принос разказва военният кореспондент на английския вестник Daily News – Арчибалд Форбс, пред руския дипломат граф Николай Игнатиев. Сражението на този ден е приключило чак към 22:00 часа, когато турците се завръщат на изходните си позиции.

Хилядите родолюбци от цялата страна, които по традиция пристигат от ранни зори на Шипка, ще видят в образа на генерал Столетов Станчо Джумалиев, генерал Фьодор Радецки ще пресъздаде Мирослав Сланев от Велики Преслав, а командващият опълченците – Методи Навущанов от Панагюрище. Очаква се сред настъпващите „турци“ да бъде и пристигналият преди години в България от далечна Танзания Джоузеф Мелиса, който е сред най-нахъсаните „актьори“ в различни възстановки.

На това място великотърновският митрополит Григорий ще отслужи заупокойната литургия в памет на загиналите при отбраната на прохода руски воини и български опълченци

Промяна ще има и на мястото, където ще бъде официалната церемония по заупокойната литургия и приемането на гвардейския строй: за разлика от предходни години на 24 август е избрано мястото при т.нар. „Барелефи“, само на сто стъпала под Паметника на Свободата.

Организаторите от Областната администрация в Габрово все още не знаят кои официални лица ще се отзоват на поканата им за тържественото отбелязване на 142-годишнината от отбраната на прохода и 85-годишнината от тържественото освещаване на монумента, на което, според историците, през 1934 година са се стекли над 100 000 българи.

Христо ХРИСТОВ