За 23-ти път старозагорската Алма матер посрещна своите студенти

182

За 23-ти път на 16 септември беше дадено началото на новата академична година в Тракийски университет – Стара Загора. В шестте факултета на висшето учебно заведение се обучават близо 9 000 студенти от България и 18 страни, групирани в 74 акредитирани бакалавърски и магистърски специалности.

Тържествената церемония бе уважена от министъра на земеделието Десислава Танева, зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов, кмета Живко Тодоров, зам.-областните управители на област Стара Загора Димитър Драчев и Петя Чакърова, цялото ректорско ръководство, представители на местни и държавни институции и бизнеса. В своето приветствено слово ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин напомни на студентите, че в професионалния си път трябва да се опират на сигурното знание, което са усвоили в годините на своето следване. Проф. Въшин, чийто ректорски мандат изтича тази година, благодари на всички преподаватели за успешната и ползотворна работа през изминалите години, в които той бе начело на университета.

От официалната трибуна благодарност към специалистите от старозагорската Алма матер отправи министърът на МЗХГ Десислава Танева, които, по думите й, са участвали активно в намирането на решение за справяне с африканската чума по свинете у нас. „Благодаря за цялата експертиза на Тракийския университет. През последните 3 месеца специалистите във вуза бяха нашият коректив, консултант и доверен съветник за справяне с чумата. Благодаря за отговорността към държавата, която показахте. Уверявам ви, че ще продължим всички форми на подкрепа към университета, за които сме говорили, защото без вас държавата няма как да продължи да взема най-правилните решения в политиките за здравеопазването на животните,“ заяви Танева. Тя поздрави всички присъстващи студенти с избора им на университет, в който да продължат своето обучение.

Своите пожелания отправи и кметът Живко Тодоров. Той подчерта, че Тракийският университет е изключително важен за Стара Загора с всички млади хора, които привлича градът. Кметът призова студентите да се отнасят отговорно към лекциите и изпитите, но и да намират време да се веселят. За финал Живко Тодоров поздрави за високото ниво на професионализъм и диалог досегашния ректор на учебното заведение проф. Иван Въшин.

След церемонията официалните гости се включиха в откриването на многофункционалната спортна зала „Арена Академика“ в Тракийски университет.

Живко ИВАНОВ