За 15 години ахинорци свършиха толкова, колкото други за 150

405
НЧ "Ахинора-2006 г." е инициатор на построяването на паметника на 62-ма яворовци, загинали във войните за България

НЧ „Ахинора-2006 г.“ е единственото в България, което издава и собствен вестник

Неусетно се изтъркулиха 15 години от създаването на Народно читалище (НЧ) „Ахинора-2006 г.“ в старозагорското с. Яворово! На пръв поглед са малко, но постигнатото през тях е впечатляващо. Въпреки че читалището не разполага с материална база при все пречките, които трябваше да преодолява…

Читалищните дейци открояват като силни страни на своята дейност през изминалите три петилетки реализирани инициативи, някои от които разнасящи славата на Яворово из цяла България.

Художествените състави към читалището – Фолклорна група „Ахинора“, Групата за художествено слово, народни обичаи и ритуали „Стихии“ и Групата за традиционни и съвременни кулинарни изделия „Сръчни и умятни“, участваха не само в местни, общински и регионални инициативи, а и в много национални и международни фестивали и събори. И не само участваха, но и бяха отличени със златни, сребърни и бронзови медали, дипломи, грамоти, поздравителни и благодарствени адреси и гордостта на местните таланти – Златния плакет от Националния фестивал Копривщица ‘2015.

Фолклорна група „Ахинора“ пък е лауреат на престижни шампионати: Еврофолк, Световен шампионат по фолклор, „Балкан фолк“ – Велико Търново, Балкански шампионат „Жива вода“ – Хисаря, Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ и др. Само през 2020 г. художествените състави се включиха в 9 онлайн издания и бяха отличени с едно първо място и златен медал, едно второ място и сребърен приз. Получиха 2 лауреатски звания и 7 грамоти…

От 2006 г. читалището издава и вестник „Ахинора“, който се чете не само в Яворово, общината и региона, а навсякъде, където живеят яворовци и приятели на селото. Получават го яворовски синове и дъщери, които са извън България – в Англия, Германия, Испания, Гърция, САЩ и др.

През изминалите 15 години НЧ „Ахинора“ издаде и три сборника, както и 25 допълнени и красиво оформени родословни дървета…

Въпреки че няма собствена сграда, за 15 години читалището реализира толкова инициативи, колкото други за 150

Дамският клуб „Ахинора“, който бе създаден през 1998 г., а през 2006-а прерасна в НЧ „Ахинора-2006 г.“, си остава най-работещата структура в новоучреденото читалище. 23 години амбициозните и сърцати дами водят пълноценен и осмислен живот, а седмичните сбирки на клуба са натоварени с разнообразни дейности: четене и обсъждане на литературни творби, беседи на нравствени, патриотични, здравни и развлекателни теми, честване на светли годишнини, планиране на предстоящите читалищни прояви, отбелязване на рождени и именни дни, юбилейни тържества, срещи с изтъкнати дейци на културата и представители на местната власт…

За съжаление, тежката пандемия и свързаните с нея противоепидемични мерки наложиха сбирките на клуба да се редуцират. Но дамите намериха начин да бъдат активни и по време на COVID-19. Включваха се дистанционно в маратона на четенето, проведоха инициативата „Изплети и дари“. С подарена им прежда изплетоха 70 чифта терлици, представиха ги на красива изложба и ги подариха на Дома за сираци „Св. Николай“ при манастир „Св. Троица“ в с. Нови хан.

В Яворово няма училище, но за да прекарат по-весело и пълноценно завръщащите се по време на ваканциите ученици, от 2013 г. в читалището е сформирана Сборна детска формация „Веселите яворовчета“. Неизличими спомени у децата и техните близки оставиха празниците: „С игрите и песните на баба и дядо“, пиеските „Приказен сън“ и „Приказки на луната“, спектаклите по мотиви на „Малкият принц“ и „Гъбарко“. По обясними причини през последните година-две инициативите с децата са онлайн.

НЧ „Ахинора-2006 г.“ е и инициатор за построяването на паметник на 62-ма яворовци, загинали във войните за национално обединение. Идеята се ражда през 2017 г., а на 17 октомври 2020 г. новоизграденият паметник бе тържествено открит с военен ритуал!

НЧ „Ахинора-2006 г.“ стана инициатор и организатор на Националния фолклорен събор „С мирис на теменуги“. В статута на събора залегна изискването да се изпълняват песни, посветени на цветята и красотата на българската природа. Идеята е да се съберат възможно най-голям брой такива песни, да бъдат систематизирани, проучени и издадени в сборник. До сега са проведени четири издания на събора. В третото му издание бяха включени две съпътстващи инициативи: детски конкурс за рисунки, посветени на цветята и красотата на българската природа, и конкурс за кулинарни изделия от ядливи цветя и цветове. В детския конкурс със 184 рисунки се включиха 174 деца от цяла България. Всички малки художници получиха красиви грамоти, а най-талантливите – медали и книжки, дарени от РБ „Захарий Княжески“. В кулинарния конкурс изделия представиха 45 участници.

Изложбите са друга силна страна от дейността на НЧ „Ахинора-2006 г. А сред най-успешните са кулинарните, направили известни яворовските ликьор от вишни, ликьор от зелени орехчета, сироп от маслодайна роза, домашно вино, мускатова ракия и мед, както и сладко-солена баница, пухкава месеница, кекс „Овен“, десерт „Сладката монахиня“, погача „Слънце“, домашно приготвени катък и юфка…

Не са малко и проведените екскурзии, защото пътуването е познание, както казват ахинорци. Читалището е ангажирано и с честването на всички традиционни празници: от Бабинден, през Трифон Зарезан и Баба Марта, и Благовещение, та до Коледа и Нова година. В Яворово особено се държи на националните празници и на… Петковден – празника на селото.

Из пъстрия и богат календар на читалищните дейци

„Не всичко от 15-годишния живот на читалището може да бъде отразено в една статия. Но и не е необходимо. Важни са удовлетворението, което изпитваме, неповторимите и незабравими моменти, които ни зареждат с позитивна енергия и осмислят всеки ден от нашия живот“, категорична е Пенка Иванова – председател на НЧ „Ахинора-2006 г.“.

„Имаме си и една голяма болка – нямаме материална база (въпреки че в селото има голяма читалищна сграда със стаи, които не се използват!), за да разгърнем богата библиотека, с книгите, които притежаваме; да уредим постоянна изложба, в която да изложим изключително ценните експонати от нашата 15-годишна дейност; да подредим богата етнографска сбирка с тематично подредени и надлежно описани предмети от бита на жителите на с. Яворово“, допълва с тъга читалищният секретар на ахинорци Стефка Антонова…

(СН)