За спешна среща с премиера и отговорните институции за комплекс „Марица изток“ настояват от КНСБ

792
Президентът на КНСБ Пламен Димитров отбеляза пред медиите в Стара Загора, че всички вече са разбрали безалтернативността на комплекс "Марица изток" за България и до Нова година трябва да бъдат взети изключително важни решения

До Нова година предстоят много тежки решения, след това няма да има смисъл, обяви в Стара Загора лидерът на синдиката Пламен Димитров

В Стара Загора трябва за бъде свикана спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов, МЕ, МОСВ, евродепутати и депутати от българското НС, която да бъде продължение на срещата от 2017 г. за бъдещето на комплекс „Марица изток“ и цялата въглищна енергетика. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Като компромисен вариант той определи срещата на синдикалните ръководства на КНСБ и КТ „Подкрепа“ с енергийния министър Теменужка Петкова, провела се на 26 септември в „Мини Марица-изток“.

„Аз към умерено доволен от срещата на 26 септември, защото все пак имаше някаква конкретика по текущи въпроси за нотификацията за механизма за капацитет, за увеличението на капитала на ТЕЦ „Марица изток 2“, което се очаква втора година вече и др. Имаше конкретни неща, които станаха ясни за хората, и най-важният анонс – че никой няма намерение да се предава. Но аз очаквах срещата да е продължение на формата от 2017 г. в Стара Загора. Такава трябва да се проведе час по-скоро, защото предстоят много тежки решения. Първо, нямаме енергийна стратегия до 2030 г. Нямаме и одобрен от ЕК план „Климат – Енергетика“. Срокът е декември, но преди това трябва видим какъв е той и какво включва по отношение на въглищната енергетика, колко процента от тока, който ще се произвежда до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., ще бъде от въглища“, коментира президентът на КНСБ.

По думите му второто важно нещо е да бъде дадено съгласие за създаването на междуведомствена група от всички министерства, които имат отношение към комплекс „Марица изток“ и сектора като цяло, под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев. „Говорим за министерството на енергетиката, на икономиката, на околната среда и на МТСП (заради либерализацията за цената на тока), в това число и социалните партньори, за да може тази работна група да произведе някакъв материал, който да захрани тези два големи документа за енергийната стратегия и плана „Климат – Енергетика“, както и да изготви единна позиция, която ще защитават пред ЕК и международните форуми българските представители. Тези решения са изключително тежки и си даваме сметка, че сега, преди изборите, никой не иска да влезе в детайли. Но нещата са на живот и смърт и тези национално отговорни решения трябва да бъдат взети до Нова година, защото после няма да има никакъв смисъл“, категоричен бе Пламен Димитров.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА