За сбогом управляващите ни готвят Пътна карта за ликвидиране на въгледобива в „Марица изток“

2667
Посещението на Кирил Петков в "Мини Марица-изток" на 15 април тази година, когато той отново излъга. България не може да се лиши от черното си злато, още повече във време на прогресивна енергийна криза в ЕС, Германия, Австрия и Гърция възстановяват работата на въглищните си централи

Все още управляващите от „Продължаваме промяната“ проглушиха ушите на българите, че ако в рамките на настоящия парламент не им бъде гласувано доверие за съставянето на още едно правителство с техния мандат и не бъдат приети спешно 22 законодателни инициативи, България няма да получи пари по Плана за възстановяване и устойчивост.

С какво точно са свързани тези законодателни инициативи управляващите така и не споменаха, но грозната истина за региона ни лъсна преди няколко дни след разкритията на председателя на АБВ Румен Петков в Стара Загора. Пред медиите в града ни той прочете две части от законодателните инициативи по Плана за възстановяване и устойчивост, последната версия от който беше дело на кабинета „Петков“, едната от които вещае опасни за комплекс „Марица изток“ и България бъднини.

Въпросната законодателна инициатива, която по спешност трябва да бъде внесена до 22 септември 2022 г., е сложена като важност под номер 2, според поетите от правителството ангажименти и гласи:

„Народното събрание приема резолюция, с която одобрява пътна карта за постигане на неутралност по отношение на климата въз основа на доклада и препоръките, предоставени от правителството. В резолюцията се определя крайна дата за постепенно преустановяване използването на лигнитни въглища.“

В прав текст това е Пътна карта за ликвидиране на въгледобива в „Марица изток“. В текста не се разбира коя ще е крайната дата, „посочена в резолюцията“, но пък в последния вариант на Плана за възстановяване е записано, че до края на 2025 г. трябва да бъдат намалени с 40% въглеродните емисии спрямо 2019 година, което според специалистите означава затваряне на 50% от въглищните мощности след три години.

Медията ни припомня още, че само преди месец и половина – на 15 април, при посещението си в „Мини Марица-изток“ ЕАД премиерът Кирил Петков (когато си направи пиар със снимки от 23-метров багер) увещаваше миньорските синдикати, единствени допуснати до срещата с него, че комплекс „Марица изток“ ще работи в близките десетилетки, защото неговото правителство било зачеркнало изграждане на парогазова централа в комплекса. Още тогава „Старозагорски новини“ го попита защо има разминаване в твърдението му и написаното в Плана, но пиарите на Кирил Петков скоропостижно бламираха въпроса ни.

Но сега истината лъсна с Пътната карта за ликвидирането на въгледобива в заложените 22 законопроекта, широко афиширани от правителството на Петков като вопиюща необходимост с цел стартиране на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост.

С тази подробност едва ли не са били запознати старозагорските депутати от „Продължаваме промяната“, още повече че преди петнадесетина дни един от тях, Атанас Михнев, даде просторна пресконференция в Стара Загора. И увещаваше медиите, че е изключително важно България да има правителство и работещ парламент, за да се приемат спешно 22-те законодателни инициативи!?

А Пътната карта за ликвидиране на въгледобива?

Безспорно прав беше бившият директор на СО „Марица изток“ Руси Данев, който твърдеше, че „Марица изток“ е надживяла много правителства. И ще надживее поредното… на което му беше лепнат етикетът, че обслужва интересите на ЕС и САЩ, но не и на България.

Йовка НИКОЛОВА