За пръв път социалисти от Стара Загора предложиха енергиен специалист за водач на листата си

2397
Кольо Димов

Мотивът ни е свързан с най-големия проблем на региона – грозящата опасност от затварянето на „Марица изток“, твърди Кольо Димов – член на Общинския съвет на БСП и председател на Клуба на ветераните

– Г-н Димов, в събота партийната организация на БСП – Стара Загора, определи своите кандидати за народни представители. За водач на листата бяха номинирани Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев, Георги Гьоков, проф. Бойчо Биволарски, проф. Румен Гечев, Иван Кръстев. И за пръв път енергийният специалист Таско Ерменков. Вие сте от хората, които са застанали зад тази кандидатура. С какъв мотив?

– На конференцията партийните организации предложиха 7 кандидати за водачи на листата за коалиция БСП за 27 Многомандатен избирателен район – Стара Загора. Между тези предложения е и това на партийната организация, в която аз членувам. Ние предложихме Таско Ерменков за водач на листата и се надяваме Националният съвет да се вслуша в това наше предложение и очакваме то да стане решение. Мотивът ни е свързан с най-големия икономически проблем на Старозагорски регион – грозящата опасност от закриването на въглищните централи в комплекс „Марица изток“ и лишаване от доход на хиляди семейства. Това значи безработица, това значи липса на сигурно бъдеще на нашите деца. И това не засяга само Старозагорска област, а и Хасковска, и Сливенска. Така че, когато мислим за бъдещите депутати в следващия парламент, нека да си направим извода и какви са техните възможности за защита на нашите интереси. Няма по-голяма опасност от това хиляди семейства да бъдат лишени от доходи. И тук не стана дума само за доходите на нашите партийни членове, свързани с комплекса, а за всички жители на трите области. Таско Ерменков е човекът, който най-добре може да свърши тази задача. Той е човекът, който 7 години беше изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност и в момента е зам.-председател на Комисията по енергетика в 44-тото Народно събрание. И въпреки че българските евродепутати от всички партии изтърваха възможността да защитят интересите на България, когато му беше времето, Таско Ерменков в националния парламент отстоява до край позицията за работа на въглищните централи най-малко до 2035 г.

Таско Ерменков

Ако Таско Ерменков бъде избран за водач на листата ни, той най-напред ще защити интересите на България и след това ще мисли за интересите на БСП. А такива кандидати за народни представители в бъдещия парламент трябва да предлагат всички партии и коалиции – най-напред националните интереси, а след това тяснопартийните. Това предлага нашата партийна организация, в която аз членувам. Разбрах, че има и други партийни организации, които са предложили Таско Ерменков. И аз съм сигурен, че това е единственото правилно решение за нашия регион.

– Обикновено предложенията в БСП идват отдолу нагоре, но последната дума има Националният съвет. Имате ли наистина надежда, че Националният съвет ще се вслуша в предложението?

– Надявам се. Защото от предложените 7 кандидати за водачи на листата едва ли има по-подготвен от него да защити интересите на Старозагорски регион. И не само на него, защото въглищните централи са болната тема на трите области и на България…

– Вие също бяхте номиниран за народен представител от старозагорската организация. Според Вас кое е първото, което трябва да направи парламентарната група на БСП в следващото Народно събрание?

– Това е голяма тема. Първото, с което трябва да започне нашата група, това е да бъде възстановено доверието между нас и към нас. Да се възстанови нормалният диалог вътре в парламентарната група и вътре в партията с цел единството на БСП. Защото в момента вътрешният диалог в БСП клони към самоизяждане. След това трябва да се възстанови нормалният диалог вън от групата и вън от партията с цел решаване проблемите на хората. Сами не можем. Това трябва да се разбере. Нужни са съюзници и вън от партията. А когато реално започнем да решаваме проблемите на хората, ще възстановим доверието към нас и хората ще тръгнат след нас. А проблеми има, но това е голяма тема, за която, надявам се, ще стане дума в предизборния дебат. Нека не се занимаваме само с нас.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА