За българските вероизповедания да плаща българската държава, а не чужди

60

Силно оспорваното решение за опрощаване на над 8 млн. лв. публичен дълг на мюфтийството обсъди днес премиерът Бойко Борисов на съвместна среща с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи. Посланието от срещата беше за запазването на етническия мир, предаде mediapool.

Мустафа Хаджи е потвърдил, че дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005-а година, тъй като приходите и наеми от вакъфските имоти не са достатъчни.

„Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел – българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата“ – с тези думи се е обърнал премиерът Борисов към патриарха и главния мюфтия, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът заявил, че на проведени срещи и със Светия Синод, патриарха, владиците и с мюфтийството много ясно е заявено каква е целта на промените в Закона за вероизповеданията: „За българските вероизповедания, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави“.

Той конкретизирал, че по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.

„Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо“, е заявил премиерът.

По време на разговора си с патриарха и главния мюфтия Борисов е акцентирал още веднъж, че целта на закона е – единна държава със сигурност на религиозната общност, уважение, толерантност. „Много пъти сме го правили – владиката от едната страна, ходжата от другата. Всеки да прочете това, което мисли и съответно заедно да работят за единството на държавата. Затова на днешния свят ден ви поканих. Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим“, е казал Борисов пред духовните водачи.

Светият синод e е дал благословия за опростените дългове на мюфтийството. „Благодарим, че винаги откликвате на нашите нужди и се стараем да бъдем толерантни“, е заявил патриарх Неофит. Той е изразил надежда, че вниманието, което се отделя от правителството по темата, ще бъде полезно за всички вероизповедания и занапред.

Патриарх Неофит коментирал също, че не е желателно тази тема да се политизира и определи разговора при премиера като полезен за всички, които очакват от патриарха и от духовния водач на мюсюлманите да бъдат в добри отношения.

Според данни на Министерството на финансите шест вероизповедания у нас имат дългове за 8.267 млн. лева, но основните са на Главното мюфтийство – над 8.2 млн. лева.

ГЕРБ и ДПС внесоха промени в Закона за вероизповеданията за опрощаване на тези задължения. Проектът мина на първо четене в пленарна зала с гласовете на ГЕРБ и ДПС при бурно несъгласие от страна на „Обединени патриоти“ и в отсъствието на БСП, които бойкотират парламента, припомня mediapool.